Bergen: Hjemmekontor, digital undervisning og stengte museer
Annonse
Annonse

Bergen: Hjemmekontor, digital undervisning og stengte museer

Av Julia Loge

Publisert 6. november 2020

Etter 27 dager med økende smittetrend, innfører Bergen mange nye og strenge tiltak.

– Nå er tiden for å ikke ta noen sjanser, sa byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Torsdag bestemte Bergen kommune at det blir påbud om hjemmekontor og digital undervisning ved byens høyskoler og universiteter. Med 27 dager med stigende smittetrend, steg smittetallet ytterligere fredag og 103 nye bekreftede tilfeller er det høyeste dagstallet hittil.

Stenger biblioteker og museer

Fredag presenterte byrådslederen enda strengere tiltak. Blant annet stenges museer. Biblioteker er kun åpne for henting og levering av bøker. Arrangementer begrenses til maks 20 personer, både offentlig og privat.

– De neste ukene må vi holde oss hjemme og vi må begrense hvem vi har kontakt med, sa byrådslederen, og fortsatte: – Den gode nyheten er, dette vet vi at kommer til å virke.

Tiltakene betyr blant annet at Kode museum, som allerede hadde begrenset åpningstid på grunn av vekterstreiken, nå må stenge helt.

I første rekke gjelder tiltakene fra mandag og i to uker.

Skriftlige eksamener blir hjemmeeksamen

– Vi er lei oss for at situasjonen har blitt som den har blitt, men vi prøver å bidra med vårt. Det er ikke tvil om at det er krevende å være student, og underviser og administrativt tilsatt. Vi er hardt rammet, men vi er ikke hardest rammet, sier prorektor Bjørg Kristin Selvik ved Høgskulen på Vestlandet.

Den nye forskriften i Bergen stopper også alle skriftlige eksamener på studiestedene. Men noen praktiske eksamener kan gjennomføres, og noen praktiske fag kan ha fysisk undervisning.

– Nå må vi gå inn og se på hvilke fag det er, for noe undervisning åpnes det for. Vi vil også videreføre praksis, sier Selvik.

Høyskolen bibliotek og lesesaler skal også fortsatt være åpne.

Norges handelshøyskole NHH melder at totalt har 197 studenter fått bekreftet koronasmitte siden semesterstart, én denne uken. Ingen ansatte er meldt smittet.

BI bestemte torsdag at alle skriftlige eksamener skal være hjemmeeksamener dette semesteret og all undervisning og veiledning skal være digital, også i Trondheim og Stavanger. Per 3. november hadde BI registrert 89 smittetilfeller totalt i løpet av høsten, 56 av disse i Bergen.

NLA Høgskolen har også bestemt at skriftlige og muntlige eksamener skal være digitale, men enkelte praktiske emner skal ha fysisk eksamen, som Kroppsøving 1 og på musikkavdelingen i Oslo.

Les mer: