Bør studenter prioriteres i vaksinekøen? – Håper veldig på vaksine før fadderuken
LUKK

Bør studenter prioriteres i vaksinekøen? – Håper veldig på vaksine før fadderuken

Av Jørgen Svarstad

Publisert 20. april 2021

Flere politiske ungdomspartier vil ha avklaring på når de unge får koronavaksine. Studentleder Runa Kristine Fiske håper studentene kan være vaksinert før fadderuken.

I august er det studiestart og fadderuker ved universitetene og høyskolene. Men hvor sosiale de ferske studentene får lov å være, henger sammen med smittetrykket i samfunnet og hvor langt vi er kommet med vaksineringen.

NRK melder at ungdomspartiene til SV, Høyre og Arbeiderpartiet  ber regjeringen og FHI vurdere om ungdom bør vaksineres før friske voksne.

Annonse

– Det er ingen tvil om at nedstenging har rammet unge hardt. Derfor bør det ikke være en automatikk i at ungdom skal være de aller siste som får tilbud om vaksine, sier leder for Sosialistisk Ungdom Synnøve Kronen Snyen til NRK.

Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo synes også myndighetene bør vurdere studentenes plass i køen.

Leder Runa Kristine Fiske ved Studentparlamentet ved UiO. Foto: Studentparlamentet

– Det er jo en aldersgruppe hvor mange bor alene, og som kanskje har noen nærkontakter utenfor hjemmet. Fordi man ikke kan være hjemme alene mange måneder i strekk, kan det være at vaksinering kan hindre smittespredning. Det er noe fagfolk må ta en vurdering på, sier studentleder Runa Kristine Fiske til Forskerforum.

– Det er så viktig å få til en god start

Hun håper studenter kan være vaksinert før fadderukene.

– Jeg håper veldig de får til det. Det er så viktig å få til en god start. Det er da en blir kjent med dem man skal studere med, og en lærer litt om hvordan studentlivet fungerer. En vaksine kan bidra til en god og trygg start, sier hun.

Hvis alle risikogruppene er vaksinert før studiestart, er det kanskje de unges tur, mener hun.

– Unge har oftet mye tid de aldri får tilbake. Fra du er 17 til 25 år, er hvert år forskjellig. Det er kanskje ikke så mye variasjon på samme måte når man er eldre.

FHI undersøker effekten av å vaksinere unge først

Til NRK sier FHI at de nå undersøker hviken effekt det vil ha å vaksinere unge først, og jobber med en ny vaksinestrategi som kan bety at 18-åringer kommer foran 40-åringer i vaksinekøen.

– Jeg tror kanskje ikke at vi ser på studenter som studentgruppe, men vi ser jo helt klart på den aldersgruppen, og ser hvilken effekt det kan ha, sier smitteverndirektør ved FHI, Geir Bukholm, til NRK.

Han understreker at FHI i tillegg trolig vil se på utdanningsinstitusjonene spesielt for å se om det er riktig å gjøre egne tiltak for dem.

Les også: