Brexit: Norske forskere kan miste en sentral partner
LUKK
Annonse
Annonse

Brexit: Norske forskere kan miste en sentral partner

Av Julia Loge

Publisert 31. januar 2020 kl. 09:32

Over 60 prosent av forskningsprosjektene med norske deltakere har også en britisk partner. Det er ikke sikkert hva som skjer med dem fra neste år.

Mer enn 60 prosent, eller nærmere 600 av samarbeidsprosjektene i Horisont 2020 med norsk deltaker samarbeider med Storbritannia, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding. Disse prosjektene går som normalt ut året, men dersom Storbritannia ikke deltar videre i programmene fra 2021, mister Norge en sentral samarbeidspartner.

Skal forhandle om ny avtale

– Storbritannia er det klare førstevalget for studenter som vil reise ut, og et av de europeiske landene vi har mest forsknings- og utdanningssamarbeid med. I år går alt som normalt, men fremover må vi vurdere hvilke nye avtaler vi trenger med Storbritannia innen neste år, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i pressemeldingen.

EU har nå signert utmeldingsavtalen med Storbritannia. I tillegg har Norge signert en egen brexit-avtale, som trer i kraft den 1. februar og varer ut 2020. Nå starter Storbritannia og Norge forhandlinger om det som vil bli vårt fremtidige forhold fra 2021.

Usikkerhet om Erasmus+

Hvert år reiser om lag 300 norske studenter og 150 ansatte ved universiteter og høyskoler til Storbritannia med stipend fra Erasmus +, EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Den avtalte overgangsperioden, som løper ut 2020, sikrer at de som planlegger å reise til Storbritannia i vår og i høst, vil kunne gjøre dette.

Den største usikkerheten er knyttet til om Storbritannia vil slutte seg til videre samarbeid i Erasmus +. Norske elever og studenter vil ikke kunne reise på studieopphold i Storbritannia med stipend fra Erasmus+ og lærestedene vil ikke kunne finansiere felles prosjektsamarbeid med midler fra Erasmus+ fra 2021 hvis Storbritannia ikke er med i programmet.

De 5000 norske studentene som tar hele graden sin i Storbritannia blir ikke berørt av Brexit før det eventuelt kommer nye immigrasjonsregler.

Les også: