Brudd i forhandlingene i kommunesektoren – fare for streik
Annonse
Annonse

Brudd i forhandlingene i kommunesektoren - fare for streik

Av Jørgen Svarstad

Publisert 29. april 2022

De fire forhandlingssammenslutningene i LO, Unio, YS og Akademikerne bryter lønnsforhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonen KS. Dermed møtes partene hos Riksmekleren.

Fredag ettermiddag valgte Unio kommune, sammen med de andre hovedsammenslutningene på arbeidstakersiden, å bryte tarifforhandlingene med KS.

Forskerforbundet har litt over 500 medlemmer i kommunene. De jobber blant annet som saksbehandlere, antikvarer og bibliotekarer.

Annonse

Steffen Handal, forhandlingsleder i Unio kommune, sier i en pressemelding at det siste tilbudet fra KS var så langt unna Unios krav at det ikke var noen grunn til å gå videre med forhandlingene i helgen.

– Avstanden ble for stor. KS la alt for lite penger på bordet, og rammen ble dermed for liten, sier Handal.

– Vi har vært tydelige på at vi må ha reallønnsvekst og kompensasjon for etterslepet. Med så stor avstand i tilbud og krav har det ikke noe for seg å forhandle videre, sier Handal videre.

– Trenger hjelp fra Riksmekleren

Dermed går årets hovedoppgjør til mekling. I tillegg til Unio og KS, vil også LO, YS og Akademikerne delta i mekling. Den skal etter planen avsluttes mandag 23. mai. Uten enighet kan oppgjøret ende i streik fra tirsdag 24. mai.

– Det er et uvanlig komplisert tariffoppgjør, med stor avstand mellom partene. Det er behov for riksmeklerens hjelp til å finne gode løsninger, sier arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i kommunenes interesseorganisasjon KS.

– Ingen ønsker streik, derfor håper vi at vi greier å komme fram til et resultat under meklingen. Likevel er det slik at streik er det kraftigste virkemiddelet vi har. Det vil vi bruke dersom det er nødvendig for å fremme medlemmenes rettferdige og riktige krav, sier LO Kommunes leder Mette Nord ifølge NTB.

Brudd også i Oslo kommune

Også i Oslo kommune er det brudd mellom partene i lønnsoppgjøret, og også her går oppgjøret til mekling.

– Kommunen beklager at det ikke har vært mulig å komme fram til en forhandlingsløsning, sier Oslo kommunes forhandlingssjef Per Steinar Aasebø.

– Vi har ikke blitt forespeilet en økonomisk ramme, og har dermed ikke noe reelt tilbud fra arbeidsgiver som vi kan forholde oss til. Dessuten var det elementer i arbeidsgivers siste tilbud som ikke ville gi økt kjøpekraft og lønnsutvikling for alle, sier leder Roger Dehlin i Fagforbundet Oslo.

LO, Unio, Akademikerne og YS skal møte Oslo kommune til mekling 2. mai. Avsluttende mekling blir fra 20. mai, ifølge NTB. En eventuell streik kan tidligst iverksettes 24. mai.

Les også: