Eikrem og NTNU har inngått avtale. Han får ikke sparken, men sier opp selv.
LUKK
Annonse
Annonse

Eikrem og NTNU har inngått avtale. Han får ikke sparken, men sier opp selv.

Av Julia Loge og Jørgen Svarstad

Publisert 2. desember 2021 kl. 16:57

– Jeg er meget godt fornøy med resultatet, sier Øyvind Eikrem.

Ledelsen ved NTNU og Øyvind Eikrem har i dag inngått et forlik som gjør at avskjedssaken mot ham avsluttes. Det skriver NTNU i en pressemelding.

­– Nå er endelig denne årelange affæren over. Det er på høy tid, det kan du sette utropstegn bak, sier Øyvind Eikrem på telefon til Forskerforum og ler. ­– Jeg er lettet, det er ikke vanskelig å forstå det.

I pressemeldingen står det:

«Partene har blitt enige om en avtale som innebærer at Eikrem sier opp sin faste stilling som førsteamanuensis ved Institutt for sosialt arbeid. Hensyntatt oppsigelsestid vil han fratre 31. juli 2022. Han skal jobbe fra hjemmekontor og vil være fritatt fra arbeidsplikt, herunder å drive undervisning.

Fra 1.august 2022 går Eikrem over i en fireårig midlertidig postdoktor-stilling for å kunne drive faglig utvikling. Når postdoktorstillingen utløper 31. juli 2026 opphører hans tilsettingsforhold til NTNU.»

Eikrem opplyser at han heretter skal være underlagt organisasjonsdirektøren direkte, uten å være ansatt ved et av NTNUs institutt. Han har hittil jobbet ved Institutt for sosialt arbeid ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap.

Styrebehandlet over to dager

Ansettelsesutvalget ved fakultetet vedtok tidligere i år å avskjedige ham og Eikrem klaget avgjørelsen inn til styret. Rektors innstilling til styremøtet var å opprettholde avskjeden.

NTNU-styret behandlet onsdag og deler av torsdag førsteamanuensis Øyvind Eikrems klage på at han hadde fått avskjed. Saken skulle egentlig avgjøres onsdag, men først et døgn på overtid ble utfallet klart.

­– Styret hadde mange spørsmål om prosessen, arbeidsmiljø, arbeidsoppgaver og hvordan ting har vært, sier Eikrem.

Fra førsteamanuensis til postdoktor

Øyvind Eikrem er førsteamanuensis i psykologi ved NTNU, og postdoktor er formelt en kvalifiseringsstilling for slike vitenskapelige stillinger, men Eikrem sier at han ikke er opptatt av om dette er et skritt ned på stigen.

­­– Er navnet ditt svertet etter dette?

– Kanskje i enkelte sektorer, jeg tror ikke det er noen vits i å søke ny stilling ved Institutt for sosialt arbeid. Jeg har masse muligheter og får sikkert en annen stilling et annet sted, sier Eikrem.

– Hva står i forliksavtalen, står du fritt til å uttale deg om denne saken nå?

– Jeg har ingen ytterligere kommentarer ut over det som står i pressemeldingen, sier Eikrem. – Men jeg lover mine universitetsmemorarer den dagen jeg forsvinner fra universitetet.

Anklaget for hatefulle utsagn og konfliktskapende opptreden

Saken rundt Eikrem har pågått i over tre år, helt siden et intervju med nettstedet Resett i september 2018. I fjor koblet nettavisen Filter Nyheter Eikrem til en Facebook-konto som hadde publisert hatefulle og rasistiske ytringer under pseudonym.

Men Eikrem har nektet for at det er han som har skrevet de omtalte utsagnene.

Facebook-kontoen var en viktig grunn til avskjedigelsen, men personlige forhold ble også tillagt vekt. Det kommer fram i sakspapirene, som Universitetsavisa har offentliggjort. NTNU skal ha fått bekymringsmeldinger fra studenter som er redde for å bli møtt med fordommer på grunn av hudfarge. Eikrem omtales også som konfronterende og konfliktskapende i arbeidsmiljøet.

Les mer om sakens bakgrunn her.