Erna forsvarer midlertidighetslov
LUKK
Annonse
Annonse

Erna forsvarer midlertidighetslov

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 9. desember 2014 kl. 11:00

Statsministerens møte med Unio hjalp lite. Hovedorganisasjonen vurderer fortsatt aksjoner mot ny arbeidsmiljølov

erna-forsvarer-midlertidighetslov


Unio-leder Anders Folkestad ønsker at statsminister Erna Solberg skal tilpasse endringene i arbeidsmiljøloven bedre.

Fakta
<

– Jeg mener at forslaget er veldig godt innrammet og at hovedregelen om fast arbeid er tydelig i loven, sier Erna Solberg.

Hun gjestet tirsdag Unio-konferansen som ble avholdt denne uken på Sundvolden utenfor Oslo. Konferansen stilte blant annet spørsmål ved regjeringens arbeidslivspolitikk. Statsministeren kom personlig for å svare representantene fra Unios medlemsforbund, deriblant Forskerforbundet.

Hun ga imidlertid lite inntrykk av å ha tatt til seg fagforeningenes kritikk av forslaget om å utvide mulighetene til å ansette midlertidig. Hun forsvarte forslaget til endring av Arbeidsmiljøloven med et ønske om å gi flere tilgang til arbeidslivet.

– Erna tar for lett på det

– Når folk ramler ut av arbeidslivet er det vanskelig å få dem tilbake. Når folk har et hull i CV-en er det vanskelig å komme tilbake. Det vil alltid være en som har ferskere utdanning eller lettere forklarbar CV. Unge, eldre eller folk fra andre land har problemer med å komme inn i dagens arbeidsliv. Vi vet at midlertidig ansettelse er en vei inn, sa statsministeren til representantene fra Unio.

Unios leder, Anders Folkestad, er langt fra fornøyd med forslaget. Han mener at regjeringen driver risikosport for langt flere enn lovforslaget er ment å hjelpe.

– Hun tar for lett på de negative sidene av forslaget sitt. Hun argumenterer bra for at det kan virke for noen få, men regjeringen har laget en lovendring som rammer hele arbeidslivet, med stor risiko for negative konsekvenser, sier Folkestad til Forskerforum.

– Forskningssektoren rammes ikke

Erna Solberg mener på sin side at forslaget også sikrer arbeidstakerne mot misbruk. Hun tror samtidig at endringene vil slå særlig ut for forskningssektoren.

– Det er karanteneregler og kvoter for andel av ansatte som kan være midlertidig ansatte. Så jeg mener det er en ordning som kan brukes etter formålet: at flere skal få prøve seg i arbeidslivet, sier Solberg.

– Hvordan vil du forsvare dette forslaget overfor forskningssektoren, som fra før er preget av høy bruk av midlertidige stillinger?

– Det vi foreslår betyr ingenting for forskningssektoren.

– Det betyr jo noe for instituttsektoren som reguleres av arbeidsmiljøloven?

– Hovedregelen i loven ligger fast når det gjelder arbeid av midlertidig art. Den er ikke endret på. Derfor vil det ikke ha noen betydning. På grunn av arbeidets art vil det være mulighet for midlertidig ansettelse opp til fire år.

– Forskningsinstituttene har i motsetning til universitets- og høyskolesektoren en relativt lav andel midlertidig ansatte. Tror du ikke den vil øke av denne lovendringen?

– Hvis det hadde vært behov for midlertidige ansettelser, har forskningsinstituttene en større ramme for det med dagens lov. Derfor vil ikke dette ha noen betydning, sier Solberg.

Advarer fagbevegelsen

Anders Folkestad mener regjeringen skaper usikkerhet i hele arbeidslivet, inkludert forskningssektoren.

– Hun kunne hatt mer målrettede virkemidler for dem regjeringen ønsker å hjelpe, uten at det skaper den usikkerheten i hele arbeidslivet. Inkludert instituttsektoren. Det er en stor privat forskningssektor som blir rammet av dette, sier Folkestad.

– Vil Unio gå til streik eller markeringer for å hindre dette lovforslaget?

– Markeringer er jeg sikker på at det blir. Hva slags form det skal ta, vil styret i Unio diskutere etter hvert. Vi vil se hele pakken på Arbeidsmiljøloven før vi konkluderer på det. Det kommer sannsynligvis før jul. De skal få motstand på argumentasjon og dokumentasjon. Jeg tror det er viktig at organisasjonene samlet viser at de ønsker andre virkemidler.

Erna Solberg sier arbeidstakerorganisasjonene står fritt til å reagere på forslaget, men advarer samtidig mot å ta i for hardt hver gang regjeringen foreslår noe.

– Jeg mener at fagbevegelsene utøver sin selvfølgelige og demokratiske rett til å protestere mot ting de er uenige om. Men om de skal protestere mot alt vi gjør, er det jo et spørsmål om de bruker opp arsenalet sitt til et tidspunkt det kan være behov for alvorlige ting.