Varsler streik mot midlertidighet
LUKK

Varsler streik mot midlertidighet

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 8. desember 2014 kl. 10:55

Norske fagforeninger er i harnisk etter regjeringens forslag om å utvide muligheten til å ansette midlertidig.

Fakta
<

Fagforeningen Parat er allerede i gang med forberedelsene til streik, melder Dagens næringsliv. Tirsdag vil flytrafikken rammes mellom klokken 13 og 14, og Parat oppfordrer hovedorganisasjonene om å gå til en felles generalsstreik.

– Jeg oppfordrer hovedorganisasjonene til å gjennomføre en generalstreik i protest mot forslaget om midlertidige ansettelser, sier nestleder i Parat Vegard Einan til Dagens næringsliv.

– Ministeren trosser kunnskap

De skarpe reaksjonene kommer etter at regjeringen fredag oversendte et lovforslag til Stortinget der det åpnes for å utvide adgangen til bruk av midlertidige kontrakter. Nyansatte skal kunne ansettes på midlertidig kontrakt i inntil 12 måneder før de får rettigheter som sikrer dem jobb.

I forsknings- og utdanningssektoren vil forslaget særlig ramme ansatte ved forskningsinstituttene, men også andre ikke-statlige virksomheter som reguleres av Arbeidsmiljøloven. 

Også Forskerforbundets hovedorganisasjon Unio reagerer skarpt på forslaget, men har så langt ikke lovet noen streik. Unio-leder Anders Folkestad sier i en uttalelse at arbeidsministeren går på tvers av kunnskap om arbeidslivet med dette forslaget.

– Robert Eriksson kommer med en elendig sysselsettingsstrategi. Han tror på den selv, men han trosser kunnskap og erfaring som tilsier at det virker dårlig å åpne opp for mer midlertidige stillinger, sier Unio-leder Anders Folkestad.

– Historisk tilbakeslag

– Det er et historisk tilbakeslag, og et systemskifte som mobiliserer til motstand hos våre medlemmer. Blant våre medlemmer har vi folk som har gått på midlertidige kontrakter i årevis, og som opplever ikke å ha en fast jobb når de er 40. Det sier seg selv at det blir vanskelig å etablere seg da, sier Folkestad og gir samtidig et hint om at statsråden kan vente seg konkrete demonstrasjoner.

– Eriksson serverer endringene stykkevis og delt i adventstida.  Går det i samme retning med resten, vil medlemmene våre mobilisere kraftig mot forverringene. Plassen framfor Stortinget kommer til å bli for liten, sier Folkestad.

LO vurderer streik

Ifølge nettavisen Fri fagbevegelse samles lederne i LO mandag for å vurdere reaksjoner på regjeringens forslag. LO vil offentliggjøre utfallet av drøftingene i løpet av dagen.

Lederen av LO i Oslo, Roy Pedersen, sier at han krever landsomfattende markeringer eller streik.

– Regjeringen er i ferd med å styrke arbeidsgivernes posisjon på bekostning av arbeidstakernes. Det fører til en forverring av styrkeforholdet i arbeidslivet, sier Pedersen til Fri fagbevegelse.