Få kjente korona-tilfeller to uker etter semesterstart
LUKK
Annonse
Annonse

Få kjente korona-tilfeller to uker etter semesterstart

Av Jørgen Svarstad

Publisert 22. august 2020

Ingen av de to universitetene i Oslo har hatt kjente tilfeller av koronasmittede denne høsten.

Bildene av studenter som festet i Frognerparken under fadderuken gjorde mange bekymret. Politiet kunne fortelle at «svært få» fulgte smittevernreglene.

Men så langt denne høsten har det ikke vært mange kjente tilfeller av koronasmittede studenter eller ansatte.

Annonse

Siden semesterstart er det ingen kjente smittetilfeller ved de to universitetetene i Oslo, som tilsammen har rundt 50. 000 studenter.

Oslomet-rektor Curt Rice opplyser riktignok til Forskerforum at de har blitt kjent med at én ansatt var smittet i sommer, men at vedkommende er frist og tilbake på jobb.

– Per nå kjenner vi ikke til flere smittetilfeller ved Oslomet, sier han i en skriftlig kommentar.

Ved Universitetet i Oslo opplyser fungerende avdelingsdirektør for HMS og beredskap Johan Løberg Tofte at heller ikke de har fått kjennskap til noen smittetilfeller siden semesterstart. 

Riktignok er det ikke sikkert at universitetet ville fått vite om det. Smittede ikke nemlig ingen plikt til å melde fra til universitetet, skjønt UiO oppfordrer dem til å gjøre det. UiO ville også fått vite om smittede hvis bydelen hadde tatt kontakt med dem i forbindelse med smitteoppsporing.

Søndag ettermiddag ble det klart at to masterstudenter ved Norges Handelshøyskole (NHH) er smittet av Covid-19. De to skal ha deltatt i fadderuken og vært i samme faddergruppe. To forelesere som har vært i kontakt med de smittede studentene, er varslet om dette, skriver NHH på sine nettsider. Derfor skal alle masterforelesninger kun avvikles digitalt kommende uke. I løpet av uken vil det tas en beslutning om ordningen skal videreføres

NTNU har hatt ett kjent smittetilfelle i høst, også har vært omtalt i media. Studenten, som skulle være fadder, fikk påvist smitte helgen før fadderuken startet. Men NTNU understreker at de ikke har 100 prosent oversikt over smittede, siden det ikke er sikkert de blir varslet.

Universitetet i Bergen (UIB) har gått ut med at de har hatt to smittetilfeller blant studentene. Den ene hadde deltatt på fadderarrangementer før vedkommende testet positivt, opplyste UiB i en pressemelding 11. august. Det andre tilfellet meldte UiB om onsdag denne uken. Begge er studenter ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, men det er ikke funnet noen sammenheng mellom smittetilfellene.

Og som flere medier meldte om på fredag, har syv bachelorstudenter på økonomi og administrasjon ved Høgskulen på Vestlandet i Bergen testet posititivt. Campus-undervisningen for de 450 studentene på studieprogrammet er innstilt neste uke, istedet blir det digital undervisning.

Universitetet i Stavanger opplyser til Forskerforum at de ikke kjenner til bekreftede smittede blant deres studenter eller ansatte.

Universitetet i Sørøst-Norge skriver også at Universitetet i Stavanger opplyser til Forskerforum at de ikke er kjent med at noen hos dem er smittet med korona etter semesterstart.

Les også: