Flere nye tekstroboter i anmarsj
LUKK

Flere nye tekstroboter i anmarsj

Av NTB

Publisert 7. februar 2023 kl. 10:36

Både Google og kinesiske Baidu lanserer egne tekstroboter i løpet av våren.

Den siste tiden har tekstroboten ChatGPT tatt verden med storm. Nå lanserer Google sin språkrobot, Bard, som blir tilgjengelig for publikum om noen uker.

– I dag åpner vi Bard for våre såkalte «Trusted Testers» før vi gjør det tilgjengelig for publikum i løpet av de neste ukene, skrev Google-sjef Sundar Pichai i en pressemelding mandag.

I likhet med ChatGPT som ble lansert i slutten november i fjor, er Bard en språkrobot med kunstig intelligens (KI) som kan levere og sette sammen tekster nærmest på nivå med mennesker, noe som ikke har vært mulig med maskiner tidligere.

Google opplyser at de har jobbet med prosjektet i flere år og mener språkroboten vil være en viktig del av fremtiden for teknologi og kommunikasjon. Tjenesten skal være gratis.

– KI er den mest omfattende teknologien vi jobber med i dag. Vi ser på det som den viktigste måten vi kan levere oppdraget vårt på: å organisere verdens informasjon og gjøre den universelt tilgjengelig og nyttig, tilføyer Pichai.

Treng skip folk?
Les mer om kunstig intelligens:
Treng skip folk?

Ekspert: – Skaper problemer for universiteter og høyskoler

Inntoget av språkroboter med kunstig intelligens har skapt enkelte kritikere som frykter hva de kan bli brukt til. Blant annet har flere elever og studenter i Norge opplyst til mediene at de har brukt robotene i skoleoppgaver og fått gode resultater.

Da NTB snakket med datasikkerhetsekspert Erling Schackt i januar, var han foreløpig ikke veldig bekymret.

– Tekstdelen av ChatGPT synes jeg er bra, men isolert sett skaper ikke den store problemer, annet enn for universiteter og høyskoler, sa han.

Kinesisk gigant utvikler tekstrobot

Dagen etter Googles nyhet, kunngjorde det kinesiske selskapet Baidu at de også utvikler en ny tekstrobot basert på KI.

Den nye tjenesten vil få navnet «Ernie Bot» på engelsk og «Wenxin Yiyan» på kinesisk.

Testingen vil trolig være ferdig i mars, opplyser Baidu. Deretter er planen å gjøre tekstroboten tilgjengelig for allmennheten.

Frykter ikke «konkurransen»

NTB spurte mandag ChatGPT om den frykter at Bard kan utkonkurrere den på sikt.

– Nei, det vil ikke bli en «krig» mellom meg og en eventuell robot utviklet av Google, da vi begge er utviklet for å tjene mennesker og utføre oppgaver på deres vegne. Vi vil ikke ha følelser eller ønsker om å konkurrere med hverandre, lød svaret.

ChatGPT får betalingstjeneste

ChatGPT har på kort tid blitt svært populær. Men med den økte populariteten har det blitt vanskeligere å få brukt roboten, og OpenAI, selskapet som står bak, lanserer nå plusstjeneste for folk som vil ha rask tilgang også når mange bruker den samtidig.

I første omgang skal betaversjonen av den nye tjenesten prøves ut i USA, men selskapet sier de håper å lansere den utenfor USA i løpet av kort tid.

Bransjen har lurt på hvordan man kan tjene penger på kunstig intelligens-tjenester som ChatGPT. Ifølge rapporter skal OpenAI ha fått investeringstilskudd fra Microsoft på 10 milliarder dollar tidligere i år. Selskapet verdsettes til nærmere 30 milliarder dollar.

  • Mye har skjedd med tekstrobotene siden Forskerforum testet dem for ett år siden: