Forskning: Kina fortsetter å vokse, mens USA taper terreng
LUKK

Forskning: Kina fortsetter å vokse, mens USA taper terreng

Av Jørgen Svarstad

Publisert 12. juni 2018 kl. 14:03

Her er oversikten over hvilke land og universiteter som produserer mest forskning av høy kvalitet.

Denne uken publiserte tidsskriftet Nature sin Nature Index 2018. Den måler hvilke institusjoner og land som det siste året har publisert flest naturvitenskapelige forskningsartikler av høy kvalitet. Oversikten tar utgangspunkt i hvem som har publisert i 82 ledende naturvitenskapelige tidsskrifter fra mars i fjor og til mars i år.

Ikke overraskende er det USA som topper land-listen. De amerikanske universitetene Harvard, Stanford og MIT er også best blant institusjonene. På topp 100-listen over institusjoner er 46 amerikanske.

20 land på topp

*Se hele landoversikten her. 
*Les mer om hvordan landenes score regnes ut her.

Men en tydelig trend i tallmaterialet er at Kina styrker sin posisjon, skriver Times Higher Education (THE). Samtidig går USA tilbake. Kina kommer på 2. plass blant landene, men de publiserer under halvparten av USA. Men det siste året har Kina økt sin publisering med 13,3 prosent, som er mer enn noen av de andre landene på topp ti-listen.

Nesten 50 kinesiske institusjoner har økt sin publisering i de prestisjetunge tidsskriftene, ifølge THE. Samtidig har 62 amerikanske institusjoner gått tilbake.

*Les også: Kåring: Dette er verdens beste studentby 

20 institusjoner på topp

Se hele oversikten over 500 institusjoners publisering her. 

Det er spesielt USA, Tyskland, Storbritannia, Japan, Frankrike , Spania og Australia som taper terreng for Kina, skriver Nature i en pressemelding.

Hva med Norge?

Og hvordan gjør Norge det? Blant landene kommer vi på 27 plass, rett bak Finland og rett foran Saudi-Arabia. Men det er verdt å minne om at oversikten viser hvilke land som totalt sett har publisert mest forskning, og Norge er et lite land.  Beste norske akademiske institusjon er Universitetet i Oslo, som kommer på 194. plass. Deretter er det igjen et stykke til de neste. NTNU kommer på 400. plass, Universitetet i Bergen kommer på 412. plass og Universitetet i Tromsø på 497. plass.