Forskningsrådets pengekrise får oppmerksomhet i utlandet
LUKK

Forskningsrådets pengekrise får oppmerksomhet i utlandet

Av Lina Christensen

Publisert 3. juni 2022 kl. 14:15

Pengeknipen i norsk forskning har nådd internasjonale medier. – Et år uten penger til grunnforskning vil skade norsk forskning og skremme vekk talenter, sier UiO-rektor Svein Stølen til Science.

«Norske forskere står overfor dramatiske budsjettkutt etter at regjeringen brått tok kontroll over Forskningsrådets styre og sa at de må kutte ned på utgiftene» melder Science på sine nyhetssider.

Science, som er et av verdens fremste tidsskrifter for vitenskapelige, fagfellevurderte artikler og akademiske nyheter, siterer flere ledere i norsk forskningssektor som frykter for framtiden til norsk forskning.

Fakta
12. mai kastet regjeringen styret i Forskningsrådet og satt tildelinger på vent.

Bakgrunnen er det regjeringen kaller «en økonomisk alvorlig situasjon».

Et midlertidig styre er satt inn for å rydde opp.

Forskningsrådet har foreslått en rekke kutt-tiltak, blant annet å redusere tildelingene med 20 prosent, la være å utlyse Fripro-midler neste år og utsette oppstart for nye sentre for fremragende forskning.

– Krisen nå, er en krise som ikke var nødvendig, sier Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo, til tidsskriftet.

Science har også intervju Espen Solberg ved Nifu, som kaller Forskningsrådets pengeknipe for en «traumatisk sak på et felt hvor vi har hatt svært få skandaler». Curt Rice, rektor ved NMBU, mener regjeringen bare har vist «lunken støtte til vitenskap».

– Jeg forstår egentlig ikke hva som skjer

Også nettavisen Times Higher Education skriver at frykten for framtidig forskningsfinansiering brer om seg i norsk forskningssektor.

– Jeg forstår egentlig ikke hva som skjer, sier Edvard Moser, hjerneforsker ved NTNU og Nobelprisvinner i medisin til nettavisen.

– Jeg er redd for hva som vil skje, det er mye usikkerhet om framtiden, fortsetter han.

Fredrik Jutfelt, biologiprofessor ved samme universitet, sier saken er alvorlig for norske forskningsmiljøer, og at det kan skremme folk fra å flytte til Norge.

– Jeg har flere kolleger som har flyttet til Norge for å etablere nye forskningsgrupper, men uten finansiering blir det umulig, sier Jutfelt til nettavisen.

– Et signal om usikkerhet

Flere er også bekymret for det internasjonale omdømmet til norsk forskning.

– Våre kollegaer internasjonalt har fått med seg det som har skjedd, at det er en opprydding i Forskningsrådet i Norge, og det i seg selv er et signal om usikkerhet, har Dag Rune Olsen, rektor ved UiT – Norges arktiske universitet, tidligere sagt til Forskerforum.

Åse Gornitzka, prorektor ved Universitetet i Oslo, forteller til Morgenbladet at hun frykter at kutt i frie forskningsmidler og i sentre for fremragende forskning kan begrense muligheten norske forskere har til å markere seg internasjonalt.

Til avisen sier hun at det er en klar sammenheng mellom pengestøtte fra Forskningsrådet og forskernes mulighet til å få prosjektmidler fra EU.

— Vi vet at forskere som får frie midler, og er del av sentre for fremragende forskning, har en tendens til å lykkes bedre på den internasjonale forskningsarenaen, sier hun til Morgenbladet.

  • Les mer: