Nå får ansatte komme tilbake til universitetet
LUKK
Annonse
Annonse

Nå får ansatte komme tilbake til universitetet

Av Julia Loge

Publisert 14. mai 2020

Flere studenter får komme tilbake denne uken, og hjemmekontorene oppløses gradvis. Ingrid Svenkerud er tilbake på kontoret etter mange uker med hjemmekontor.

– Det var veldig hyggelig å se kollegaene mine igjen, sier førsteamanuensis Sigrun Svenkerud fra kontoret sitt ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Mandag kunne hun og alle de andre ansatte ved USN komme tilbake til kontorene sine hvis de vil. Hos Sigrun Svenkerud på campus Ringerike på Hønefoss er det likevel ikke travelt i gangene.

Annonse

– Det er ikke som å komme tilbake på kontoret som vanlig, for vi er veldig få.

Svenkerud kommer likevel ikke til å være på kontoret mer enn hun må. De siste dagene har hun hatt digitale muntlige eksamener og jobbet fra kontoret for å ha best mulig internettforbindelse.

Likevel få tilstede

– Det er ikke noe sosialt miljø her, for det er så få her, og å møte kolleger er min største grunn til å dra på kontoret. Jeg jobber like bra hjemmefra, men jeg begynner å bli lei av å snakke med folk bare på Zoom. Så jeg gleder meg til det sosiale miljøet er i gang på ekte.

USN er tidlig ute med å åpen campusene sine for alle ansatte, og Svenkerud forteller at det var stor interesse for det digitale allmøtet forrige uke der de nye tiltakene ble presentert. Selv måtte hun se det i opptak fordi det var fullt, det vil si at over 500 ville delta. Hun tror at mange av de som nå har vendt seg til hjemmekontorer blir værende der, men håper på at det sosiale miljøet blir mer normalt til høsten.

– Det er veldig gledelig at medarbeidere og studenter nå gradvis kan vende tilbake etter åtte uker med svært begrenset aktivitet på campusene, sier rektor Petter Aasen i en melding på USNs nettsider.

Kommunikasjonsdirektør Reidun Mangrud sier at de ikke fører oversikt over hvor mange som er på kontorene sine. For ansatte som jobber på delte kontorer og i åpne landskap er det nødvendig å avtale med ledelsen, og i noen av de åpne landskapene er det innført en slags turnusordning for å kunne ha tilstrekkelig avstand. Foreløpig har det ikke bydd på problemer, fordi få er tilbake.

Flere studenter tilbake denne uken

12. mars stengte universiteter og høyskolene campusene sine for alle unntatt noen veldig få for å begrense spredning av koronaviruset. 27. april fikk enkelte komme tilbake. Nå er en ny gjenåpning på trappene.

Kunnskapsdepartementet sendte brev til universiteter og høyskoler tirsdag 12. mai der de forteller at «Det er nå besluttet en ytterligere gjenåpning av universiteter og høyskoler fra uke 20». Det vil si at studenter, uavhengig av fagområde, kan komme tilbake hvis det er nødvendig for å opprettholde progresjon i utdanningen.

For ansatte er det ingen egne regler, kun de som gjelder for arbeidslivet forøvrig, om å holde avstand i hele arbeidstiden og unngå offentlig transport mest mulig.

Forsiktig gjenåpning flere steder

UiT – Norges arktiske universitet skriver på sine nettsider at de vil åpne campusene gradvis. Foreløpig får ansatte være på campus hvis de trenger infrastrukturen, hvis det er nødvendig på grunn av arbeidssituasjonen hjemme eller hvis de må følge opp studenter som er på campus. «Samtidig bør ansatte som ikke er avhengig av å møte på campus fortsatt arbeide hjemmefra i så stor utstrekning som mulig», skriver UiT.

Ved NTNU er hjemmekontor regelen fram til 18.mai, og ledelsen jobber for at alle skal få beskjed innen 25. mai om når de kan komme tilbake på jobb. «Det var relativt enkelt å stenge ned NTNU og sende alle hjem. Det er betydelig mer krevende å åpne opp når et smittevernregime skal være førende for hvordan vi skal drive vår aktivitet», står det på NTNUs nettsider.

Ved Universitetet i Oslo er ikke hjemmekontor lenger hovedregelen, men ansatte som ønsker og klarer å jobbe hjemmefra bør fortsatt gjøre det. Både ved UiO og andre universiteter må ansatte og studenter gjennom et smittevernkurs før de får komme tilbake til campus.

  • Les også: