Her strøyk over halvparten av studentene
LUKK
Annonse
Annonse

Sykepleie:

Her strøyk over halvparten av studentene

Av Julia Loge

Publisert 28. januar 2019

Andelen som stryker på nasjonal deleksamen for sykepleiestudenter er omtrent lik som i fjor, på landsbasis. Men variasjonen er stor mellom ulike studiesteder.

Ved UiT – Norges arktiske universitets studiested i Namsos strøk 53,1 prosent av sykepleiestudentene på nasjonal deleksamen. Det er over halvparten av studentene. Landets nest høyeste strykprosent var også ved UiT, på studiestedet i Hammerfest.

På den helt andre siden av skalaen ligger Høgskulen på Vestlandets studiested i Bergen. Bare 8,1 prosent av studentene der strøk, og nest lavest var strykprosenten i for NTNU-studentene i Trondheim, 8,7 prosent.

Annonse

Det nasjonale gjennomsnittet endte på 21,9 prosent stryk, altså strøk hver femte student, og det er omtrent uendret fra 2017. Det viser den ferske sensuren som Nokut la frem i dag.

Nasjonal deleksamen kan sammenlignes med nasjonale prøver for studenter i høyere utdanning. Nokut arrangerer nasjonale deleksamener innenfor profesjonsutdanningene regnskap og revisjon, grunnskolelærer og sykepleie.

Nokut-direktør Terje Mørland mener det er synd at den den nasjonale strykprosenten ikke går ned.

– Anatomi, fysiologi og biokjemi er grunnleggende kunnskap for sykepleiere, og vi vet at det jobbes mye for å forbedre resultatene, skriver han i en pressemelding.

Enkelte studiesteder har forbedret resultatene mye. For eksempel er strykandelen redusert med nesten 19 prosentpoeng ved Høgskolen i Molde og over 17 prosent ved Nord universitets studiested i Namsos.

– Det er fremgang noen steder. Derfor vil vi også kjøre analyser på dette nivået for å få mer kunnskap om hva denne fremgangen skyldes, sier Mørland.

Totalt var det 207 færre sykepleiestudenter som avla nasjonal deleksamen i 2018 enn året før.

  • Les også: