Hver fjerde sykepleierstudent strøyk på nasjonal eksamen
LUKK
Annonse
Annonse

Hver fjerde sykepleierstudent strøyk på nasjonal eksamen

Av Lina Christensen

Publisert 18. januar 2023 kl. 15:43

Men aldri før har så mange fått karakteren A.

Før jul hadde rundt 6000 sykepleierstudenter en felles eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Målet med nasjonale deleksamener er å utvikle studietilbudene.

Nå er resultatet klart.

Strykprosenten i 2022 lå på 25,1 prosent. Det er omtrent det samme som i fjor, men er fortsatt høyere enn tidligere år. Samtidig fikk 9,2 prosent av studentene karakteren A, noe som er den høyeste andelen noensinne.

Ved Lovisenberg diakonale høgskole fikk hver tredje kandidat toppkarakter, samtidig som de hadde den laveste strykprosenten i landet. Sykepleierstudentene i Namsos gjorde det dårligst, der 47,6 prosent av de 63 kandidatene strøyk.

Lignende resultater som før pandemien

Fakta
Nasjonal deleksamen

En obligatorisk eksamen innen et emne eller fag for alle studenter innenfor spesifikke utdanninger i Norge. Eksamen gis på samme tidspunkt for alle studenter på alle studiesteder. Målet med nasjonale deleksamener er å utvikle studietilbudene.

Nasjonal deleksamen i emnet anatomi, fysiologi og biokjemi arrangeres to ganger årlig for rundt 6 000 sykepleiestudenter på 13 institusjoner. Forrige eksamen ble gjennomført 15. desember. Eksamenen er utarbeidet av en eksamensgruppe som består av faglærere, emneansvarlige og andre eksperter på fagfeltet. I tillegg har Norsk sykepleierforbund Student bidratt med å utarbeide den.

Det statlige organet Nokut organiseres eksamenen. Gjennomsnittskarakteren er tilbake på nivå med resultatene fra 2016–2019, men strykprosenten er fortsatt noe høyere. Dermed ligner årets resultater mer på de vi så før pandemien gjorde sitt inntok i Norge, skriver Nokut i en pressemelding.

Ikke aktuelt å lempe på kravene

Nokut-direktør Kristin Vinje er likevel fornøyd med resultatene.

– Mange av de som tar denne eksamenen kommer rett fra videregående og er førstesemester-studenter. Pandemien gjorde at disse studentene knapt hadde hatt en eksamen før de tok denne. At så mange har mestret denne krevende eksamenen er veldig bra, og noe studentene kan være stolte av, sier Vinje i en pressemelding.

– Men det er fortsatt en del som har litt å jobbe med for å bestå denne eksamenen. Fra vår side er det ikke aktuelt å lempe på kravene for å få flere gjennom, men heller prøve å inspirere institusjoner og studenter til å gjøre det enda litt bedre på neste forsøk, sier Vinje.

Les også: