– I den private delen av sektoren har Høyskolen Kristiania tatt en tydelig rolle, og vi er ikke helt ferdige enda
LUKK
Annonse
Annonse

Romjulsenquete:

– I den private delen av sektoren har Høyskolen Kristiania tatt en tydelig rolle, og vi er ikke helt ferdige enda

Av Lina Christensen

Publisert 20. desember 2019

– Strukturreformen har vært viktig i dette tiåret. Hele universitets- og høyskolelandskapet er endret, sier Arne H. Krumsvik ved Høyskolen Kristiania.

Hva har skjedd i løpet av året som har gått, hvilke saker blir sentrale i 2020, hva preger det siste tiåret og hva burde ligge under juletreet? Vi har spurt et knippe sentrale personer innen forskning og høyere utdanning.

I dag har vi spurt rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne H. Krumsvik. Han trekker frem strukturreformen som en viktig endring det siste tiåret. Derfor blir det viktig å starte samtalen om sektorens utvikling videre, sier han.

Annonse

– Hva er det viktigste som har skjedd i 2019?
– I sektoren har vi sett flere tegn til en profesjonalisering av de faglige toppleder-rollene, der rektor- og dekanrollen går fra å være verv til del av en profesjonell karriere. Vi har sett en universitetsrektor gå til NHO, og ved Høyskolen Kristiania rekrutterte vi ledere fra Universitetet i Oslo, Kunsthøyskolen og OsloMet som dekaner i 2019.

– Hvilke saker blir sentrale i 2020?
– Siden strukturreformen er så godt som gjennomført, blir det viktig å starte samtalen om hvordan sektoren skal utvikle seg videre. Vi må orientere oss mot Europa, og ta bort særnorske reguleringer som har utspilt sin rolle. Dette blir et viktig perspektiv i debatten om den nye universitets- og høyskoleloven.

– Hva er de største endringene som har skjedd siden 2010?
– Strukturreformen har vært viktig i dette tiåret. Hele universitets- og høyskolelandskapet er endret, og sektorens bidrag både til studenter og samfunnet forøvrig har fått et betydelig kvalitetsløft. I den statlige delen av sektoren er det meste av strukturendringene gjennomført. I den private delen av sektoren har Høyskolen Kristiania tatt en tydelig rolle, og vi er ikke helt ferdige enda. Som ideell stiftelse er vårt mål å bidra til mangfold i sektoren ved å bygge landets første uavhengige universitet.

– Hva skulle du ønske lå under juletreet i år?
– Tørr garasje til min Harley Davidson og familiens øvrige tohjulinger. Jeg har brukt like mye som jeg ga for sykkelen på drenering denne høsten. Der røyk også familiens julegavebudsjett.

  • Les også: