Av Julia Loge
Publisert 13. september 2020 kl. 11:24
– Jeg kan vanskelig se at dette er en varslersak, sier Sissel Trygstad, forskningssjef i Fafo. Hun jobber både med varsling og tillitsvalgt-rollen.
Hun har sett på de delene av varselet mot hovedtillitsvalgt ved Universitetet i Bergen som Forskerforum har fått tilsendt. Bakgrunnen for varselet er, ifølge de utdragene Forskerforum har sett, en kronikk i avisen Khrono.
En varslersak omhandler som oftest forhold som ikke er offentlig kjent, forteller Trygstad. Imidlertid har varsleren, etter hva Forskerforum har fått gjengitt, kjennskap til saken fra mediene. Trygstad mener likevel at det er helt legitimt for et medlem å ta opp hvordan en tillitsvalgt håndterer rollen, men at det kan skje på andre måter enn å bruke varsling. Enkeltmedlemmer kan henvende seg direkte til den tillitsvalgte, gå til et overordnet ledd eller svare med et nytt leserinnlegg.
I kronikken som ligger til grunn for kritikken, skriver hovedtillitvalgt ved Universitetet i Bergen om hvordan han mener at studenten som varslet om tyskervits-saken har endre historien fra varselet ble sendt inn til et intervju i avisen Khrono. Saken har fått mye oppmerksomhet etter at Forskerforbundet ved UiB tok den opp til universitetsstyret. Professoren som det ble varslet mot er medlem i Forskerforbundet.
– Det er også helt legitimt for en tillitsvalgt å støtte sitt medlem. Det er en viktig del av rollen, sier Trygstad.
Forskerforum kjenner ikke hele varselet, det er kun utdrag som er sendt til oss. Trygstad understreker at saken stiller seg annerledes hvis den som reagerer har kunnskap om kritikkverdige forhold som ikke er kjent for offentligheten.