Staten snudde to uker før saken skulle opp i retten.

– Jeg er den samme Hamideh som før. Jeg var ikke farlig før, og jeg er ikke farlig nå, sier Hamideh Kaffash til Universitetsavisa.

Sanksjoner opphevet

Hun er tilbake på NTNU etter at hun og medstipendiat Shahin Akbarnejad ble kastet ut av Norge i 2014. Begrunnelsen var fare for ulovlig kunnskapsoverføring til deres hjemland Iran.

Siden utkastelsen har stipendiatene har de kjempet mot PST og Utlendigsnemda om å få avgjørelsen endret. To uker før ankesaken skulle opp i retten, kom beskjeden om at de fikk oppholdstillatelse likevel. Bakgrunnen er at FNs og EUs sanksjoner mot Iran har blitt endret.

– PST tok feil

– Jeg hadde det bra i Iran, og jobbet med doktorgraden min på universitetet i Teheran. Det var en vanskelig avgjørelse å dra tilbake til Norge, men jeg vil være her som et bevis på at PST tok feil, og jeg tror det er bra for andre iranske studenter i fremtiden. Nå som jeg er tilbake uten alt stress og komplikasjoner ser jeg hvor vakkert Norge er, sier Kaffash til Universitetsavisen.

– Jeg er ingen politiker, bare en student som er veldig opptatt av rettferdighet. Det har jeg vært hele livet. Nå ser jeg fram til bare kunne konsentrere meg om forskningen, legger hun til.