Campus Ås: Koronakrisen forsinker studiestart. Rektor vil ha erstatning.
LUKK

Campus Ås: Koronakrisen forsinker studiestart. Rektor vil ha erstatning.

Av Jørgen Svarstad

Publisert 16. april 2020 kl. 10:08

Tidenes største universitetsutbygging blir forsinket. NMBU krever at de ekstra kostnadene deres dekkes av andre.

Campus Ås er den største samlede utbyggingen i universitets- og høgskolesektoren i Norge noensinne. Det har en prislapp på over 8 milliarder kroner.

Egentlig skulle Veterinærhøgskolen flytte fra Oslo til Ås denne sommeren. Men Statsbygg har meldt at nybygget som skal huse Veterinærhøgskolen NMBU, med dyresykehus på Ås, er forsinket på grunn av koronasituasjonen.

Det betyr at studiestart på Campus Ås forsinket, i hvert fall til januar 2021.

Rektor ved NMBU (Norges miljø og biovitenskapelige universitet) Sjur Baardsen sier til Bondebladet at han forventer at kostandene universitetet får på grunn av forsinkelsen, blir kompensert.

– NMBU er uforskyldt i det som har skjedd. Vi skal bare overta bygget når det er ferdig. NMBU tar for gitt at dette blir dekket av andre enn NMBU, sier Baardsen til Bondebladet.

Med «dette», mener han alle kostnader som kan relateres til forsinket byggeprosjekt og studiestart.

– Her er det snakk om mange ulemper. Noen av dem kan uttrykkes i kostnader, og andre i form av slitasje på menneskene som er involvert. Hvem som skal stå for kompensasjonsordningene, vil jeg ikke uttale meg om, sier videre.

Også president Torill Moseng i Veterinærforeningen understreker nødvendigheten av at NMBU blir fullt ut kompensert for ulempene.

– Vi forventer at myndighetene forstår hvilke utfordringer og konsekvenser forsinkelsene medfører for NMBU Veterinærhøgskolen, både når det gjelder personell og økonomi. NMBU Veterinærhøgskolen må få dette kompensert, påpeker hun i en pressemelding.

Leit for de ansatte

Baardsen forteller at NMBU-ansatte og studenter synes hele situasjonen er beklagelig.

– Mange hadde sett fram til åpningen, og gledet seg til å flytte inn i nye bygg. Folk har jobbet, pakket og forberedt seg mentalt. Da er det klart at folk blir litt lei seg for at disse utsettelsene måtte skje nå, selv om en del av de ansatte nok hadde sett at dette ville komme. Samtidig er jeg glad for at mange har meldt tilbake at de – når de kommer til Ås – i hvert fall vil kunne møte et helt ferdig bygg, sier rektoren til Bondebladet.

LES OGSÅ: