Kulturministeren åpnet nytt arkiv for kulturarv i Mo i Rana
LUKK

Kulturministeren åpnet nytt arkiv for kulturarv i Mo i Rana

Av NTB

Publisert 31. januar 2023 kl. 14:29

Arkivverket og Nasjonalbibliotekets nye fjellanlegg er så stort at Nidarosdomen kunne fått plass inne i det.

Formell markering av åpningen inne i fjellet med blant annet kulturminister Anette Trettebergstuen, som i tillegg fikk en omvisning på Nasjonalbiblioteket på formiddagen. Foto: Nasjonalbiblioteket/Karolina Gorzelanczyk

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) står for åpningen.

– I Mo i Rana har vi i Norge et høyteknologisk anlegg i verdensklasse, nå med nye imponerende fjellhaller og sikringsmagasiner. Her vil viktige deler av kulturarven og historien vår, både arkiv- og bibliotekmateriale, bli bevart trygt og fjellstøtt inn i evigheten, sier hun.

Det nye fjellanlegget er så stort at Nidarosdomen kunne fått plass inne i det. Det består av to nye haller med arkivmagasin og et digitalt sikringsmagasin og er bygget i tilknytning til Nasjonalbibliotekets eksisterende fjellanlegg i Mo i Rana.

Magasinene gir plass til hele 110 000 hyllemeter med fysisk arkivmateriale.

– Dette blir vårt mest moderne magasin og er svært viktig i vårt digitaliseringsarbeid. Dokumentene skal bevares her, men blir også digitalt tilgjengelige og søkbare og berikes ved hjelp av teknologi med informasjon om arkivenes historiske kontekst, sier riksarkivar Inga Bolstad.

Prosjektet har en kostnadsramme på 850 millioner kroner.

  • Les mer: