Påtalemyndighetene etterforsker saken. Macchiarini kommenterer selv dødsfallet.
Yesim Cetir med sin far Hayrulla Cetir. (Foto: Privat)

– Min datter Yesim gikk 21.15 i kveld til det rette sted, himmelen. Min kjære datter.

Det skrev Yesim Cetirs far på Facebook etter at hans datter sovnet inn søndag 19. mars på Temple University Hospital i Philadelphia, USA. Den unge kvinnen var blant de tre pasientene som ble operert i Stockholm i 2012 av den skandaleombruste stjernekirurgen Paolo Macchiarini.

LES OGSÅ: Stjernefall – historien om Paolo Macchiarini

Flere dødsfall

Macchiarini var ansatt ved Karolinska institutet og Karolinska sjukhuset i Stockholm for å gjennomføre banebrytende operasjoner som ledd i Karolinska institutets arbeid med stamcelleforskning. Alvorlig syke forsøkspersoner skulle få nytt luftrør ved hjelp av en ny metode som Macchiarini hadde utviklet. Problemet var at metoden ikke var utprøvd på dyr, og den manglet etisk godkjennelse. Et porøst plastrør som ble badet i pasientenes egne stamceller, skulle begynne å vokse og bli en del av kroppen. Metoden var revolusjonerende, og Macchiarini beskrev selv operasjonene på de tre personene ved Karolinska som en suksess og et bevis på at metoden burde videreføres. Det var til tross for at pasientene levde med store komplikasjoner og smerter, og to av pasientene døde fordi plastrørene kollapset. Operasjonene i Stockholm ble stanset, men Macchiarini fortsatte forsøkene i Russland, også der med dødelig resultat. Saken har senere fått omveltende konsekvenser etter at en dokumentar på SVT gjorde saken viden kjent.

Statsadvokat: – Vurderer årsakssammenheng

Kollapsen i strupen skjedde også for Cetir, men hun ble holdt i live i påvente av at hun skulle få lungetransplantasjon, som også skulle erstatte luftrøret. Hun levde i tre år med intensivbehandling i Stockholm før hun ble flyttet til USA. Der gikk det ytterligere ti måneder før man fant en donor. I mai 2016 ble hun operert. En lunge, luftrøret og matrøret ble byttet, men matrøret ble senere fjernet på grunn av komplikasjoner.

I følge Svenska Dagbladet kan påtalemyndighetenes etterforskning av Paolo Macchiarini bli påvirket av Cetirs dødsfall. Påtalemyndigheten vil undersøke om det finnes en årsakssammenheng mellom kvinnens dødsfall og operasjonene som ble gjennomført i Sverige.

Fakta

Karolinska

  • Karolinska ble grunnlagt i 1810 og er i dag delt opp i universitetsdelen Karolinska Institutet (KI) og klinikkdelen Karolinska Universitetssjukhuset (KS).
  • Med sine 5000 ansatte er KI den største medisinske forskningsinstitusjonen i Sverige, og den største medisinske utdanningsinstitusjonen med 6000 studentårsverk.
  • Nobelförsamlingen ved KI utnevner hvert år mottakeren av nobelprisen i fysiologi eller medisin.
  • KI er den eneste institusjonen utenfor Storbritannia og Nord-Amerika som rangeres blant de 10 eller 15 beste medisinske universitetene i flere internasjonale rangeringer.

LES OGSÅ: Skarp kritikk av Karolinska

– Vi kommer til å se på spørsmålet, vi mottok denne informasjonen nå på morgenen. Det vi må vurdere er om det er årsakssammenheng mellom den andre operasjonen som ble utført i Sverige og at hun i dag er død. Det kompliserer saken at det i mellomtiden har blitt gjennomført en enorm mengde inngrep på henne, sier statsadvokat Jennie Nordin til SvD.

Både Yesim Cetir og hennes far har tidligere blitt avhørt av påtalemyndighetene.

LES OGSÅ: Ole Petter Ottersen blir rektor på Karolinska

Macchiarini kondolerer

Til SVT kommenterer Paolo Macchiarini dødsfallet. Han jobber nå i Russland, men er under etterforskning i Sverige.

– Det er med stor sorg jeg sender mine oppriktige kondolanser til Yesim Cetirs familie etter å ha fått høre om hennes død, skriver Macchiarini til SVT Nyheter.

Ifølge SVT vil han ikke svare på spørsmål om operasjonene han har gjort på Cetir.

– Det ville naturligvis vært upassende å diskutere hennes tidligere medisinske tilstand og pleie på nåværende tidspunkt, skriver han.

Stjernefall – historien om Paolo Macchiarini