Valgkomiteen ved Karolinska institutet vil at rektoren ved Universitetet i Oslo skal overta roret etter skandaleavgang.
700017.jpg
Ole Petter Ottersen har forutsetningene for å få med seg ansatte og studenter i omstillingsarbeidet KI står overfor, mener KIs styreleder

Fakta

Macchiarini-saken ved Karolinska Institutet

  • Paolo Macchiarini er en kjent kirurg og forsker som ble ansatt av Karolinska Institutet (KI) i 2010 for å lede en strategisk satsing på stamcellebiologi og regenerativ medisin.
  • I 2011 gjennomførte han den første transplantasjonen av et menneskeskapt luftrør, som ble beskrevet som en suksess. Flere operasjoner fulgte, men seks av åtte pasienter døde.
  • I 2014 ble Macchiarini anklaget for fusk, og en granskning i 2015 konkluderte med at Macchiarini var skyldig, både i fusk og i ikke å ha innhentet etiske tillatelser.
  • Våren 2016 måtte rektor ved KI gå av etter å ha forsvart Macchiarini. Macchiarini ble avskjediget 23. mars.

Siden i fjor har det medisinske toppuniversitetet Karolinska Institutet (KI) i Stockholm vært ledet av vikarierende rektor Karin Dahlman-Wright. Hun måte tre inn i rollen etter at rektor Anders Hamsten trakk seg som følge av den mye omtalte Macchiarini-saken.

Nå har valgkomiteen ved KI presentert sin innstilling til rektorvervet: Den norske professoren Ole Petter Ottersen, i dag rektor ved Universitetet i Oslo. Ifølge valgkomiteens kunngjøring har 225 personer blitt foreslått til stillingen. Søkekomiteen foreslo så syv kandidater for valgkomiteen, hvorav Ole Petter Ottersen var den eneste skandinaviskspråklige.

Lederegenskaper og forskningserfaring

– Vår vurdering er at Ole Petter Ottersen har de lederegenskaper som KI søker, og forutsetningene for å få med seg medarbeidere, ansatte og studenter i det kommende omstillingsarbeidet. Han har også erfaring med å lede et stort universitet og egen forsking på et betydelig nivå, skriver styreleder for KIs universitetsstyre Mikael Odenberg på sin blogg.

Han håper valgkomiteens innstilling tas til følge. Kandidaten skal presenteres for institusjonens høringsinstanser 14. februar og styret skal ta sin endelige beslutning 20. februar.

– I så fall kan KI ha en rektor på plass allerede til halvårsskiftet, sier han.

Skandaleopprydding

Dersom Ottersen får jobben, må han også fortsette opprydningsarbeidet påbegynt av vikarierende rektor Dahlman-Wright. Tidligere rektor Anders Hamsten valgte å trekke seg 13. februar 2016 etter lengre tids press som følge av Macchiarini-saken. Den italienske forskeren og kirurgen Paolo Macchiarini har siden 2014 vært anklaget for alvorlig forskningsfusk. Den alvorligste anklagen var at flere pasienter døde etter at Macchiarini og hans team prøvde ut en helt ny metode for transplantasjon av menneskeskapte luftrør (se faktaboks).

Anders Hamsten har blitt mye kritisert etter at han avviste en uavhengig granskning som konkluderte at Macchiarini hadde gjort seg skyldig i forskningsfusk. Nye granskninger i 2016 har konkludert med alvorlige feil i KIs håndtering av saken, som har ført til at flere i ledelsen har måttet gå.

Ottersen har også vært aktuell som kandidat til å lede Göteborgs universitet, men valgte å trekke seg for fortsatt å være kandidat til KI-jobben:

UiO-rektor takker nei til rektorjobb i Göteborg