– Man vet ikke konsekvensen av åpent kontorlandskap
LUKK

– Man vet ikke konsekvensen av åpent kontorlandskap

Av Liv Rønnaug Lilleåsen

Publisert 25. april 2018 kl. 12:54

Flere eksperter er kritiske til den nye arealbegrensningen på statlige arbeidsplasser. I kveld kan du se NRK Brennpunkt-dokumentaren.

– Man vet egentlig ikke konsekvensen av det man innfører, det sier Marlene Dahle til NRK Brennpunkt. Hun er daglig leder i Mellomrom Arkitekturpsykologi og forsker på kontorarbeidsplasser.

Dahle er kritisk til arealbegrensingen satt av regjeringen.

– Man kan finne gode løsninger på 23 kvadratmeter, men det kan også være altfor knapt. Det er litt rart å bare sette en kvadratmeter-regel, så på den måte kan man kalle det et eksperiment.

I kveld viser NRK Brennpunkt dokumentaren om hvordan statlige kontorer er i endring. 

For misnøyen er stor og debatten har rast ved flere universiteter og høyskoler etter at regjeringen i 2016 vedtok en maksbegrensning: Statlige nybygg skal ha 23 kvadratmeter per ansatt, slik Forskerforum har fortalt om tidligere.

https://www.facebook.com/NRKBrennpunkt/videos/10155356384705069/

Mener de ansattes behov må gå først

En rekke eksperter som NRK har snakket med mener det er nødvendig å identifisere de ansattes behov før man fremmer en størrelse på kontorlokalene.

– Det blir fremhevet at Norge er først i verden med arealbegrensning. Men det å være først i verden er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel. Dette er jo et eksperiment og en risiko, sier forsker ved BI, Donatella De Paoli i dokumentaren.

Fakta
<

– Utgangspunktet må jo være å skape det beste embetsverket i verden. Da kan man ikke bare tenke kontor, men hvordan mennesket, teknologien og kontoret passer sammen.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet avviser påstandene, og viser til at arealbegrensningen er grundig utredet.

– Harde fronter

Det er Kjersti Knudssøn, Synnøve Bakke og Anette Berentsen som står bak Brennpunkt-dokumentaren, som sendes på NRK1 i kveld kl. 21:20.

– Vi ble nysgjerrig på hvorfor kontorlandskap dukker opp overalt, sier Knudssøn til Forskerforum.

– Selv har vi i Brennpunkt-redaksjonen i Bergen endt opp med åpent kontorlandskap, så vi ønsket å finne ut hvorfor man mener denne kontorformen fører til at vi arbeider bedre.

Hun forteller at stemningen mellom de ansatte og myndighetene er svært betent.

– Vi så fort at det er veldig harde fronter. Vi ble lovet av myndighetene å få et mer nyansert bilde og fikk anbefalt hvilke forskere vi kunne snakke med. Men så viser det seg at også disse er kritiske til åpent kontorlandskap – at arealbegrensingen er for styrende for hvordan man planlegger framtidens kontorplasser. Det har vært en veldig interessant reise, og mer om det får du se i kveld!

  • LES OGSÅ: