Forskere trakk seg fra vitenskapelig konferanse i Oslo og sier arrangørene er svindlere
LUKK

Forskere trakk seg fra vitenskapelig konferanse i Oslo og sier arrangørene er svindlere

Av Julia Loge

Publisert 23. juni 2019 kl. 22:00

1550 konferanser har samme program, skjer samtidig og i det samme lokalet.

Det er ikke måte på hva du kan fordype deg i når World Academy of Science, Engineering and Technology (Waset) inviterer til vitenskapelige konferanser i Oslo 24. og 25. juni. Ordnet under 50 overordnede temaer, lister Waset opp de mange tilbudene. Hvis interessen din er bioteknologi, kan Waset tilby 31 ulike konferanser, i Oslo, denne uken. Hvis du er mer interessert i juss og statsvitenskap, kan Waset by på 31 konferanser om det. Og så videre, for 50 temaer. Til sammen blir det rundt 1550 konferanser.

Tverrfaglig program

Det er selvsagt for godt til å være sant. Hvert eneste møterom i byen blir ikke fylt av forskere. Alt skjer i løpet av to hektiske morgentimer på møterommet på Smarthotel Oslo. 10 artikler skal presenteres. Tre forskere fra Storbritannia skal presentere forskning om fotballresultater, før en forsker fra USA skal snakke om lojale sportskonsumenter. Så tar konferansen en brå vending, fem tyrkiske forskere skal presentere to medisinske postere før to forskere fra Trinidad og Tobago skal presentere forskning om matematikkundervisning i videregående skole.

Ifølge arrangørenes nettside samler de «et signifikant antall ulike faglige begivenheter til presentasjon i konferanseprogrammet».

Vurderer advokat for å trekke artikkel

Forskerforum har vært i kontakt med noen av forskerne som er påmeldt med presentasjoner. En av dem ble svært overrasket da vi stilte spørsmål ved hvor legitim konferansen er. Han skal delta på en konferanse om grafén som heter «ICCPGM 2019/ International Conference on Chemical Preparation of Graphene Materials».

En annen gruppe Forskerforum har kontaktet, hadde lagt merke til at programmet avviker mye fra det de ble forespeilet og konkludert med at konferansen er bedrageri. De har bedt om å få trekke artikkelen sin, som Waset nå har opphavsrett til, og opplyser at de vurderer å trekke inn advokater.

Forskerforum har ikke oppnådd kontakt med arrangørene i Waset.

Røverkonferanser

Det tyske Max Planck Society karakteriserer Waset som et røverforlag, eller «predatory publisher».  I fjor sommer fikk røverforlagene mye oppmerksomhet etter at en internasjonal grave-gruppe for journalister hadde analysert 175 000 vitenskapelige artikler fra fem av de største falske vitenskaps-plattformene, og blant annet funnet 252 artikler signert av mer enn 700 navn knyttet til norske institusjoner. I tillegg til WASET, analyserte de artikler fra OMICS, Science Publications (SciPub), Sciencedomain og IOSR Journals. Aftenposten deltok på en Waset-konferanse i Østerrike med en artikkel skrevet at svada-generatoren Scigen.

bloggen Wasetwatch skriver en annen gruppe om deres tilsvarende opplevelse av en Waset-konferanse i København. Fram til de ankom hadde invitasjonen og nettsiden sett legitim ut. Da de fikk vite at konferansen bare skulle vare et par timer, antok de at det var en skrivefeil; de hadde sett skrivefeil i konferanseprogram før, og sikkerheten rundt betaling framsto sikrere enn på mange ekte konferanser. Men ikke mer enn et titalls personer deltok på selve konferansen, og presentasjonene var mildt sagt tverrfaglige.

Disse forskerne har flere teorier om hvorfor forskere deltar på falske konferanser. De kan være intetanende som dem selv, eller vel vitende om bedraget, men enten ivrige etter å publisere hvor som helst for å bygge CV, eller ute etter en fullfinansiert reise til en spennende by.

Denne uken kan Waset tilby konferanser i Paris, London og Istanbul også. Bare i år har de seks konferanser i New York. Waset planlegger også i god tid, de har planlagt konferanser fram til 2032, og for 2032-versjonen av konferansen om grafén er det allerede valgt ut hele 15 artikler.

– En sjeldent god dialog

Forskerforum har kontaktet flere forskere som har lagt inn foredrag på Waset-konferanser i Cristin.

Én av artiklene ble presentert på en konferanse i London i fjor, og er også valgt ut til en utdanningskonferanse i Oslo mandag. Den er skrevet av en førsteamanuensis ved NTNU. Forskerforum har vært i kontakt med forskeren, som ikke ønsker å bli gjengitt med navn. Hen skal ikke til Oslo og mener det må være en feil.

Førsteamanuensisen deler ikke opplevelsen av at konferansen i London var for sammensatt til å gi et faglig utbytte. Hen forteller at ordstyreren som administrerte den programbolken hen deltok på, var velforberedt og hadde lest alle artiklene grundig, slik at det ble «en sjeldent god og konstruktiv faglig dialog».

Artikkelen var også med i utvalget til en konferanse i Istanbul i mars og den er allerede valgt ut til en konferanse i London i 2021.