Nesna-studentene kåret til årets navn i akademia
LUKK

Nesna-studentene kåret til årets navn i akademia

Av Jørgen Svarstad

Publisert 15. desember 2020 kl. 15:32

Avisen Khrono har kåret Nesna-studentene til årets navn. – Nesna-studentene har vist at høyere utdanningspolitikk også er distriktspolitikk, sier jurymedlem Knut Olav Åmås.

Det  var i juni i fjor at styret ved Nord universitet bestemte at studiestedet på Nesna, som har hatt lærerutdanning i over 100 år, skulle legges ned.

Nedleggelsen utløste heftige protester og aksjoner på Helgeland. Studentene sto sentralt i mobiliseringen. Det førte til at nettavisen Khrono nominerte Nesna-studentene til sin nye pris «Årets navn i akademia».

Tirsdag kunngjorde jurymedlem Knut Olav Åmås at Nesna-studentene stakk av med prisen.

Juryen mener at Nesna-studentene har satt universitets- og høyskolepolitikk på den storpolitiske dagsorden.

Knut Olav Åmås.

–   Nesna-studentene har vist at høyere utdanningspolitikk også er distriktspolitikk. Og de har nå også fått Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til å ta denne saken videre. Det prinsipielle spørsmålet er reist om hvem som egentlig skal kunne ta beslutningen om å legge ned et studiested. Uansett hva en måtte mene om det, er spørsmålet viktig, sa Åmås.

–   Nesna-studentenes kampanje har også åpnet for diskusjoner om hva kvalitet i det norske systemet er. Og har vist at  alle ikke kan eller skal være verdensledende i dette lille landet. Og så har Nesna-studentene reist interessante spørsmål om de tradisjonelle høyskoleoppgavene i sektoren, om de blir godt nok ivaretatt i alle disse strukturreformene, sa Åmås.

Juryen som kåret årets navn består av Khrono-redaktør Tove Lie, professor emeritus Rune Slagstad, Nupi-forsker Minda Holm, direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås og førsteamanuensis og nestleder i Akademiet for yngre forskere, Jonas Stein.

Les også: