Nord publiserte 40 prosent mer
LUKK

Nord publiserte 40 prosent mer

Av Julia Loge

Publisert 3. april 2019 kl. 12:39

Antallet tidsskriftartikler og bokkapitler har skutt i været ved Nord universitet det siste året. Se statistikken for din høyskole eller universitet her.

Nord universitet står midt i en stor prosess der de skal vurdere antallet studiesteder og Nokut følger nøye med på om universitetet oppfyller kravene. Da er tallet på vitenskapelige publikasjoner et nøkkeltall. En vitenskapelig publikasjon er et kapittel i en bok, en hel bok eller en tidsskriftartikkel. Ut fra dette regnes det ut publiseringspoeng, som også betyr noe for hvor mye penger universitetene får fra staten.

I dag la databasen Cristin fram tallene for alle universiteter og høyskoler. For de fleste er det små endringer, men ikke for Nord. Der har antallet publiseringspoeng økt med 40 prosent, og universitetet lander på 528,8 poeng, ikke langt fra målet om 600 poeng.

Feiring i Nord

– Vi feirer, det kan du stole på. Det er jo veldig kjekt for oss. Folk ser veldig lettet ut, og vi må ut i organisasjonen og takke for en god innsats, sier Reid Hole, prorektor for forskning ved Nord universitet.

Ifølge Hole er det tre ting som har bidratt til veksten. Dobbelt så mange tok doktorgrad i fjor sammenlignet med året før. Hele universitetet jobber med å heve kompetansen, som betyr at mange jobber med vitenskapelige publikasjoner for å kunne få opprykk for eksempel fra førsteamanuensis til professor.

–Og så er det et resultat av fusjonen, nå begynner folk å finne sin plass i organisasjonen og er tilbake i til å skrive og publisere.

Hole tror ikke 2019 kommer til å by på en tilsvarende økning, men han roser de ansatte som arbeider godt og danner et godt grunnlag for ytterligere vekst.

Fakta
<
Alt i alt har norske forskningsinstitusjoner aldri publisert så mye. Totalt rapporterte de inn 25 624 publikasjoner, mot 25 033 i 2017.

Nesten alle disse kom fra universitets- og høgskolesektoren, som sto for 22.233 og den største økningen fra 2017. Også helsesektoren har publisert mer, og økt fra 4248 til 4417 publikasjoner.

Forskningsinstituttene har derimot publisert mindre, og gikk ned fra 5115 i 2017 til 4800 publikasjoner i 2018.

  • Les også: