6000 personer deltok i støttemarkering for universitetet i Namsos

6000 personer deltok i støttemarkering for universitetet i Namsos

Av Jørgen Svarstad

Publisert 30. april 2019

D.D.E. arrangerer støttekonsert. Ida Maria aksjonerer. Over 15 000 personer har signert et opprop mot forslaget om å legge ned studiesteder.


– Vi må få folk til å skjønne hva som foregår – og hvor dramatisk det er. Vi oppfordrer alle som har en stemme til å bruke den nå, sier Bjarne Brøndbo til Namdalsavisa.

Han sto i spissen for en støttemarkering for å beholde Nord universitet i Namsos. Tirsdag kveld inviterte Bjarne Brøndbo og D.D.E. til støttemarkering og gratiskonsert for å beholde Nord universitets campus i Namsos. Mellom 6000 og 7000 personer møtte opp.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum deltok også.

– Det er helt umulig å legge ned i Namsos etter et sånt engasjement. Jeg kommer til å utfordre Erna (dag etter dag om at hun må stoppe nedleggelsen. Jeg vet at du Bjarne er litt glad i Erna, sa Sp-lederen ifølge Namdalsavisa.

I går fikk styret ved Nord universitet en rapport om fremtidig studiestruktur på bordet. Den foreslår store endringer ved universitetet. Blant annet skal studiestedene i Nesna og Sandnessjøen legges ned, ifølge forslaget. Aktiviteten skal også trappes kraftig ned i Namsos.

D.D.E synger ut i protest

Forslagene har satt sinner i kok.

– De som sitter og bestemmer tenker ikke på samfunnskonsekvensene, sier frontfigur Bjarne Brøndbo til avisen.

– For alle som leier ut vil dette merkes godt, men det som er mer kritisk er at studenter, som ofte er kreative og har mye kompetanse, forsvinner. Det er de som skal skape det nye vi skal leve av, og jeg liker ikke tanken på å miste alt det ut av regionen, fortsetter han.

15 000 har signert opprop

Lokal- og regionaviser i Nordland og Trøndelag har vært fulle av leserinnlegg som går hardt ut mot forslagene. Ordet «katastrofe» har vært tatt i bruk. Over 15 000 personer har signert oppropet «Bevar Nord Universitet i Trøndelag» fra Trøndelag Arbeiderparti.

– Det sier litt om engasjementet saken har skapt blant namdalingene. Dette påvirker oss alle i hop – og er på linje med engasjementet rundt Sykehuset Namsos, sier ordfører Hans Oskar Devik (Ap) i Røyrvik kommune til Namdalsavisa.

«Regjeringen og statsråden kan ikke gjemme seg bak styret i en sak som får så store samfunnsmessige konsekvenser», heter det i oppropet.

– Mord universitet

På Helgeland ble det på lørdag aksjonert mot forslaget om å legge ned Nesna som studiested. Avisa Nordland forteller at aksjonister sperret av fylkesvei 17 inn til Nesna.

Med sterke slagord og bål stengte de veien. Det var slagord som:

– Bodø dreper Helgeland.

– Mord universitet.

Ida Maria Børli Sivertsen var blant de som deltok. Hun er best kjent som artist, men sitter også i kommunestyret for Miljøpartiet De Grønne på Nesna.

– Jeg regner med at det kommer flere aksjoner. Jeg er fly forbannet og vi må stanse forslaget med alt det vi har. Vi skulle likt det, dersom folk i Bodø skjønte konsekvensene av å legge ned utdanningen. At folk som har slekt og venner på Helgelandskysten ser det, sa hun til Avisa Nordland.

Og videre:

– Vi visste at dette kunne skje med kunnskapsreformen til Torbjørn Røe Isaksen. Regjeringen og statsråd Iselin Nybø må stanse nedleggingen. Alt annet er plyndring av folk, kultur og kompetanse på Helgeland. Vi er 80.000 mennesker som bor her. Vi har ikke råd til å miste lærerutdanningen.

Les også: