NTNU: Rundt 60 studenter mistenkt for juks i samme emne
LUKK
Annonse
Annonse

NTNU: Rundt 60 studenter mistenkt for juks i samme emne

Av Jørgen Svarstad

Publisert 24. november 2020 kl. 09:43

Av de 700 studentene som avla eksamen i et programmeringsemne i vår, er 60 mistenkt for å ha jukset, skriver Universitetsavisa.

Det er studenter som avla eksamen i emnet TDT4100 Objektorientert programmering som er mistenkt for juks.

Eksamen ble gjennomført som hjemmeeksamen med bokstavkarakterer.

Flere studenter reagerer på hvordan eksamen ble gjennomført.

En anonym student sier til Universitetsavisa:

 –  Vi var flere som advarte på forhånd mot at det kunne forekomme omfattende juksing under eksamenen. Likevel gjennomførte man eksamen med bokstavkarakter. Vi tok det opp med foreleser og fikk som svar at studentene skulle bruke sitt moralske kompass.

– Naivt

Prodekan for utdanning ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk, Roger Midstraum, understreker at man ikke kan trekke noen endelig konklusjon før man ser hvor mange av de 60 studentene som blir funnet skyldig i å ha begått juks.

Universitetsavisa spør om det var naivt å arrangere hjemmeeksamen med minimal kontroll og bokstavkarakterer.

–  Det kan du nok si. Men det må også sies at vi i vår utførte et stort omleggingsarbeid, delvis til eksamensformer som vi hadde liten erfaring med, sier Midtstraum.

Det er snakk om rundt 30 tilfeller, der par av studenter er mistenkt for juks, altså totalt rundt 60 studenter.

Ble varslet på forhånd

Emneansvarlig Hallvard Trætteberg har, i et kommentarfelt under en artikkel, tidligere opplyst om at de ble varslet på forhånd om at studenter planla å jukse.

«Vi ble varslet både på forhånd om at samarbeid var planlagt og etterpå om at det hadde foregått. Både at man jobbet sammen f.eks. på Skype og så hverandres kode, og at forslag til løsning ble delt på google docs el.l. Innleveringen vår var av en slik art at det er lett å se, men det er foreløpig et åpent spørsmål hvorvidt vi klarer å få gjennom evt. juksesaker», skrev han.

–  I ettertid ser vi at mange studenter nok kjente seg i en temmelig presset situasjon, med et semester hvor pandemien tvang dem til å studere fra hybelen eller hjemmefra, og hvor selve hjemmeeksamensformen stilte nye og større krav. Så en del studenter opplevde seg å være i en nødsituasjon, tror Trætteberg.

Ved mistanke om juks skal instituttet rapportere sakene til den sentrale studieadministrasjonen, som forbereder sakene til universitetets klagenemd.

Per i dag er 14 saker oversendt klagenemda. De resterende er fremdeles til vurdering.

Les også: