Ny hovedavtale utsatt igjen: – Vi er skuffet
LUKK

Ny hovedavtale utsatt igjen: – Vi er skuffet

Av Julia Loge

Publisert 1. oktober 2021 kl. 13:05

Hovedavtalen i staten skulle egentlig blitt reforhandlet i 2019. Nå er den forlenget ut 2022.

– Vi er skuffet over at vi ikke får forhandle om forbedringer i hovedavtalen. Nå blir det desto viktigere at dagens avtale praktiseres på en bedre måte, sier forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind  i Unio stat, som også er leder av Forskerforbundet.

Forhandlingene om en ny hovedavtale i staten har blitt utsatt flere ganger. Først på grunn av uenighet om selve kunnskapsgrunnlaget. Så på grunn av koronapandemien. Nå er tiltakene fjernet, men på grunn av valget og sannsynligheten for at det blir en ny regjering i løpet av et par uker, ønsket LO igjen å utsette forhandlingene.

– Vi i NTL er tilfredse med at Hovedavtalen prolongeres et år. Det ville vært problematisk om den skulle forhandles under en avgående regjering. Vi vet det nå er flertall på Stortinget for å sette i verk en tillitsreform i offentlig sektor og medbestemmelse er en viktig del av tillitsreformen, sier forbundsleder i NTL Kjersti Barsok i en melding på nettsidene til NTL.

Det betyr at hovedavtalen er forlenget nok en gang, i denne omgang ut 2022. Guro Elisabeth Lind sier:

– Vi var godt forberedt og klare til forhandlinger, og skulle gjerne benyttet muligheten til å forbedre en avtale som er overmoden for endringer. Vi har mange forslag til konkrete forbedringer i det som er det organiserte arbeidslivets grunnmur. Til syvende og sist går dette ut over arbeidstakerne i staten, som hadde fortjent at vi undersøkte mulighetene for en bedre avtale, sier Lind i en melding på Unios sider.

Hvis det ikke blir flere endringer, skal partene møtes til forhandlinger i uke 50 neste år.

Hovedavtalen kan kalles arbeidslivets grunnlov og inneholder de grunnleggende spillereglene i arbeidslivet. Hovedformålet med avtalen er å skape et best mulig samarbeidsgrunnlag mellom partene på alle nivåer.

Les mer om kontroversene som oppsto i starten av forhandlingsløpet: