Nybø inviterer pressen til Vikingskipshuset

Av Julia Loge

Publisert 2. september 2019

Forskings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) inviterer til pressekonferanse ved Vikingskipshuset på Bygdøy i dag.

I januar var Universitetet i Oslo meget fornøyde da regjeringserklæringen slo fast at regjeringen vil starte byggingen av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy. Like skuffet var mange da det ikke kom en oppstartsbevilgning ved første anledning, revidert statsbudsjett for 2019.

Det har allerede kommet flere pressemeldinger fra Kunnskapsdepartementet med løfter om tilskudd etter regjeringens budsjettkonferanse forrige uke. 7. oktober legger regjeringen fram statsbudsjettet for 2020.

Skipene sprekker opp

– Skipsskrogene brytes ned og det er bare spørsmål om tid før det går galt, sa Håkon Glørstad, direktør for Kulturhistorisk museum i Oslo i juni.

Det er sju år siden et ekspertutvalg konkluderte med at Gokstadskipet, Osebergskipet og Tuneskipet må flyttes over i et nytt museumsbygg for å stoppe videre forfall. I fjor høst ropte muset varsku om at skipene sprekker opp blant annet på grunn av bevegelsene i gulvet som museumsgjestene forårsaker.

Vikingskip-samlingene på Bygdøy er den del av Kulturhistorisk museum, som er eid av Universitetet i Oslo. I flere år har universitetet, og museet jobbet med planene for et nytt Vikingtidsmuseum som skal bedre bevarings- og utstillingsforholdene for de unike vikingskipene. I 2018 var kvalitetssikringen av planene ferdig, og museet håpet på oppstartbevilgning for det nye museet i statsbudsjettet for 2019. Men pengene uteble, til store protester.

Lekkasjer statsbudsjettet 2020

  • 10 studieplasser i grønn vekst til Nord universitet
  • 5 millioner til kvalitetsarbeid ved Nord universitet
  • 5 millioner til sør- og lulesamisk lærerutdanning ved Nord universitet
  • 40 millioner til planlegging av NTNUs campus på Gløshaugen.