Ola Borten Moe: – Er det noen som ikke har alle svarene og løsningene, så er det akkurat meg
LUKK
Annonse
Annonse

Ola Borten Moe: – Er det noen som ikke har alle svarene og løsningene, så er det akkurat meg

Av Jørgen Svarstad

Publisert 18. oktober 2021 kl. 10:21

Under sin første offisielle opptreden snakket den nye statsråden om åpen forskning. –  Regjeringen er opptatt av at offentlig finansiert forskning skal være tilgjengelig, sa Ola Borten Moe.

På sin andre hele dag på jobb innledet den nye forsknings- og høyere utdanningsministeren på et digitalt seminar om åpen forskning.  

Ifølge arrangøren Nasjonalt forum for åpen forskning står vi overfor et paradigmeskifte. Åpenhet forventes i økende grad gjennom hele forskningsprosessen. For eksempel når det gjelder hvordan forskningen gjennomføres, hvem man samarbeider med og hvordan data lagres og resultatene deles.

Dette er et stort tema, og Ola Borten Moe (Sp) la ikke skjul på at han ikke var noen ekspert.

– Nå har jeg imidlertid vært statsråd på dette feltet i svært kort tid, så er det noen som ikke har alle svarene og løsningene, så er det akkurat meg. Men jeg håper og tror vi er på rett spor, sa han mot slutten av innlegget.

– Vi stoler på hverandre og deler godene

Han la vekt på at Norge er et tillitssamfunn.

– Vi stoler på hverandre, deler godene med hverandre og vi har satt åpenhet i system. Det gjør at vi kan bruke ressursene smart og effektivt, sa han.

– Vanligvis når vi deler noe, betyr det at det blir mindre på hver enkelt av oss. Sånn er det som kjent ikke med kunnskap. Der er det motsatt. Og derfor er denne regjeringen opptatt av at offentlig finansiert forskning skal være tilgjengelig. Det skal være åpen tilgang til artikler, sa han.

Borten Moe sa videre at deling av data kan gi vitenskapelige fremskritt.

– Hver enkelt får et større grunnlag å bygge på, det gjør at vi lettere kan kvalitetssikre forskning tidlig. Når nye aktører slipper til kan de oppdage nye bruksområder. Det kan gi smartere tjenesteutvikling i offentlig sektor og mulighet for ny næringsvirksomhet. Bedre og smartere bruk av ressurser, rett og slett.

– Har skjedd utrolig mye på kort tid

Dessuten la han vekt på at åpenhet gir større tillit til forskningen. Og at endringene på dette feltet skjer svært fort.  

– De siste årene har det skjedd utrolig mye på kort tid. Det er ingen grunn til å tro fremtiden blir noe annerledes. Endringene er mer omfattende og går raskere enn de gjorde for kort tid siden. Og jeg vet også at overgangen mellom gammelt og nytt kan koste.

  • Les også: