Åpner pengebingen i valgkampen
LUKK
Annonse
Annonse

Åpner pengebingen i valgkampen

Av Forskerforum

Publisert 12. september 2011

Så langt i høst har statsråd Tora Aasland delt ut 40 millioner til universiteter og universitetsmuseer. Fremskrittspartiet syns det er trist å bruke valgkampen til pengepushing.

-pner-pengebingen-i-valgkampen


Rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen er blant de som har mottatt penger fra Tora Aasland den siste tiden. (Foto: Kunnskapsdepartementet)

Fakta

 

Samlet fikk SV 4,1 prosent av stemmene i kommunestyrevalget, mot 6,2 prosent i 2007, og 4,3 prosent i fylkestingsvalget, mot 6,5 prosent i 2007.

Resultatet er det dårligste for partiet siden 1979. Dersom resultatet gjaldt et stortingsvalg, ville SV fått sju representanter, mot elleve i dag.

– At hun må ty til valgkampen for å komme med penger er trist, men når pengene først kommer er jeg glad for det, sier Fremskrittspartiets forskningspolitiske talsmann Tord Lien til at Tora Aasland har reist rundt med pengesekken de siste ukene.

Annonse

Glad for pengene

Så langt i høst har statsråden for forskning og høyere utdanning rukket å dele ut 40 millioner kroner til bevaring og oppgradering av bygninger. 10 millioner har gått til bevaring og vedlikehold av universitetsmuseene, 10 millioner har gått til bevaring av MatNat-bygningen på Universitetet i Oslo, 10 millioner har gått til istandsettelse av laboratorier ved NTNU og 10 millioner har gått til oppgradering av museumshagen ved Universitetet i Bergen.

– Jeg er glad for at pengene kommer, men jeg regner med at folk gjennomskuer at dette er valgkamp uten at jeg hisser meg opp over det. Jeg har såpass stor tiltro til velgerne, sier Lien.

22/7 utsatte utdeling

Statssekretær Kyrre Lekve i Kunnskapsdepartementet sier imidlertid at tildelingene har vært planlagt i lang tid og avviser at det var ment som et valgkampstunt.

– De 10 millionene som går til universitetsmuseene er penger for 2011 som er en konkret fordeling vi har gjort nå. De 30 millionene som går til universitetene er til vedlikehold og ustyr, som er penger som ble vedtatt i revidert nasjonalbudsjett.

– Er det tilfeldig at Aasland har reist rundt og delt ut disse midlene nå i valgkampen?

– Nå er det slik at det har skjedd mange ting i sommer. Disse midlene har vært varslet i revidert budsjett, og vi ville sannsynligvis ha delt dem ut tidligere om det ikke hadde vært for 22. juli. Vi har måttet ta praktiske vurderinger i forhold til det.

– Småpenger

Tord Lien mener midlene som deles ut til universitetene ikke holder. Han trekker særlig frem NTNU hvor åtte av de ti millionene skal gå til istandsettelse av varmeteknisk laboratorium. Det skal brukes i en europeiske felles forskningsinfrastruktur for CO2-fangst og -lagring (ECCSEL) som har en prislapp på 500 millioner.

– Det er bra at hun kommer med penger, men hovedpoenget er at det er "peanuts" ved NTNU. Det er åpenbart at hun gjør det for å drive valgkamp, men man må være glad for at hun gjør det. Hun burde kanskje heller jobbe for å få et skikkelig løft for sektoren, men i disse tider får vi være glad for hver krone som kommer, sier Lien.

"Skrue McLien"

Det får statssekretær Lekve til å kaste ballen tilbake til Liens egen pengebinge. Han ber Lien ta en kikk i sine egne budsjettforslag, hvor han antyder at det ikke er helt orden på bunnlinja.

– "Skrue McLien" har jo alltid penger. Vi mener dette er et veldig positivt bidrag, men det kommer andre korsveier med mange nye budsjettkamper for å realisere prosjektne. Men det er klart – Lien har jo penger hele året. Hadde du telt opp hvor mange ganger Lien har sagt at "her må det komme penger", hadde det blitt ganske betydelige summer.