Regjeringen snur – Vikingtidsmuseet er reddet
LUKK

Regjeringen snur - Vikingtidsmuseet er reddet

Av Lina Christensen

Publisert 22. juni 2022 kl. 14:49

En drøy måned etter at Vikingtidsmuseet ble bedt om å kutte kostnadene med 1 milliard, snur regjeringen.

Saken oppdateres.

Det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy får 700 millioner kroner i tilskudd. Men regjeringen har gått for en nedskalert versjon av de opprinnelige planene, melder NRK.

Det betyr at byggearbeidene kan komme i gang uten forsinkelser.

– Alternativet ville vært å rykke tilbake til start

Totalkostnaden er nå anslått å ende på 3,1 milliarder kroner.

– Vi har nå gjort en totalvurdering der alternativet ville vært å rykke tilbake til start og starte prosjektet på nytt. Da ville vi tapt både verdifull tid og ressursene som allerede er lagt inn i planene.

Slik forklarer kunnskapsminister Ola Borten Moe (Sp) til NRK at regjeringen i dag velger å øke midlene til museet.

Det nye Vikingskipmuseet på Bygdøy hadde opprinnelig en kostnadsramme på 2,14 milliarder kroner. Men tidligere i år ble det klart at budsjettet allerede var sprengt med en hel milliard, selv før byggestart.

Glad for at det ikke blir forsinkelser

Nylig la Statsbygg og Universitetet i Oslo fram en rapport som presenterte fire forskjellige alternativer for museumsplanene. I rapporten kom det også fram at et milliardkutt, eller en utsettelse på prosjektet, ville sette vikingskipene i fare.

Selv om museet nå får 700 millioner i tilskudd, er dette 300 millioner kroner under prosjektet man opprinnelig hadde. Museumsdirektør Håkon Glørstad, er glad for at byggingen kommer i gang uten forsinkelser.

– Samlingen vil bli godt tatt vare på og det er vårt førsteprioritet, men kuttene vil spesielt ramme de som bruker museet ofte, sier Glørstad til NRK.

Les også: