Regjeringen halverer budsjettet for NTNUs nye campus
LUKK
Annonse
Annonse

Regjeringen halverer budsjettet for NTNUs nye campus

Av Julia Loge/NTB

Publisert 22. juni 2022 kl. 12:15

NTNUs nye campus kuttes fra 12 til 6 milliarder kroner. – Dette er den nye standarden, sier Ola Borten Moe.

Saken oppdateres.

Regjeringen har varslet at de vil spare inn i flere av de store statlige byggeprosjektene. Først ut er nå det gigantiske samlokaliseringsprosjektet ved NTNU: Flyttingen av campus Dragvoll til det sentrumsnære Gløshaugen. Nå er fasiten klar: Regjeringen kutter budsjettet fra tolv til seks milliarder kroner. Det skriver Dagens Næringsliv.

Prosjektdirektør for campusutvikling, Merete Kvidal, sier at noe av integrasjonen mellom fagmiljøene går tapt i det nedskalerte prosjektet.

– Det er mindre, og det er ikke like bra som det vi hadde planlagt. Men det som er bra er at regjeringen og statsråden erkjenner at dette prosjektet gir store gevinster for Norge. Så skal vi jobbe videre for å ta ut mest mulig verdi for NTNUs kjerneoppgaver, sier Kvidal.

– Den nye standarden

– Det er godt under halvparten av hva dette kostet for tre måneder siden. Med andre ord: Habil statsstyring hjelper. Det er mulig å presse kostnader nedover og få mye mer for pengene. Kvadratmeterprisen er gått ned fra 100.000 til 60.000, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe til Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen ønsker Moe å redusere prisen ytterligere, både ved NTNU og andre steder.

– Alle andre byggeprosjekter i min sektor som står i kø og skal inn i kvernen kommer ikke til å få det noe lettere enn NTNU. Rent normativt er dette er den nye standarden. Prisen skal ned, effektiviteten opp, og det skal leveres på en helt annen måte enn vi har sett tidligere, sier Borten Moe.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er storfornøyd med kostnadskuttene.

– Det er en stor seier for universitetsbyen Trondheim å få den store tunge investeringen som ligger her. Den jevne trønder er nok også fornøyd med å ha en statsråd som bruker offentlige penger på best mulig måte, sier han.

To fagmiljøer blir ikke med på flyttelasset

I den opprinnelige planen skulle NTNUs campussamling bygge rundt 92.000 kvadratmeter nybygg samtidig som cirka 45.000 kvadratmeter av den eksisterende bygningsmassen skal bygges om. I 2020 var kostnadsrammen 11,6 milliarder kroner.

Ifølge Dagens Næringsliv får ikke Institutt for musikk (IMU) og Kunstakademiet i Trøndelag (KIT) bli med på flyttingen, og det nye arealet skal være 91 000 kvadratmeter. Disse fagmiljøene holder til delvis på Dragvoll og delvis på andre steder i Trondheim.

I slutten av mai leverte Statsbygg og NTNU en rapport om hvordan kostnadene kunne kuttes. Der skisseres dette som alternativ 1b, med maksimal kostnadsreduksjon og minimal endring av eksisterende bygninger på Gløshaugen.

Men det er en viktig forskjell, nemlig at fagmiljøene i humaniora og samfunnsvitenskap flyttes til en sentral plassering på Gløshaugen, så sant det ikke blir for dyrt.

  • Les også: