To forskere siktet av PST og suspendert fra NTNU
LUKK
Annonse
Annonse

To forskere siktet av PST og suspendert fra NTNU

Av Julia Loge

Publisert 20. januar 2020 kl. 15:42

To fast vitenskapelig ansatte ved NTNU etterforskes for blant annet om de kan ha gitt Iran informasjon som bidrar til framstilling av masseødeleggelsesvåpen. De to er suspendert og risikerer avskjedigelse fra NTNU.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fikk våren 2019 opplysninger fra NTNU knyttet til at det kunne ha foregått ureglementert forskning ved NTNU som kunne være i strid med eksportkontrollovgivningen, skriver Universitetsavisa.

– Forskningen er knyttet til et mindre miljø bestående av personer av utenlandsk opprinnelse, herunder tilreisende gjesteforskere fra Iran, opplyser Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, til Universitetsavisa.

Et sentralt spørsmål er hvorvidt undersøkelser av bestemte metall-legeringer kan ha gitt Iran informasjon som kan være av betydning ved fremstilling av masseødeleggelsesvåpen eller deres leveringsmidler.

I forbindelse med saken er nå to ansatte ved NTNU siktet for å ha medvirket til et datainnbrudd ved å ha gitt noen uberettiget tilgang til et datasystem.

– Det er foretatt avhør i saken og innhentet tekniske bevis. Etterforskningen er i en tidlig fase og antas å bli tidkrevende, sier Hugubakken til UA.

NTNU varslet politiet

De to siktede personene er fast vitenskapelig ansatte ved Institutt for maskinteknikk og produksjon (MTP), men er nå suspendert.

Det var instituttledelsen som tidlig i fjor oppdaget uregelmessigheter i dette forskningsmiljøet, står det i en pressemelding fra NTNU. De ble klar over at de to siktede og en gruppe gjesteforskere fra Iran la uforholdsmessig stort beslag på et laboratorium hvor de drev med testing av materialprøver.

Etter hvert viste det seg også at en pc i laboratoriet, koblet til et avansert elektronmikroskop, var blitt gjort tilgjengelig utenfra via nettet, i strid med NTNUs regler for bruk av utstyret.

NTNU meldte i april fra om saken til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som i høst satte i verk etterforskning. Etterforskningen er ennå i en tidlig fase og antas å bli tidkrevende, melder PST.

Advarer mot stigmatisering

Prorektor Bjarne Foss presiserer at det foreløpig bare foreligger en siktelse i saken og at ingen er tiltalt eller dømt. Han er også opptatt av at denne enkeltstående saken ikke må føre til en stigmatisering av en gruppe ansatte og studenter;

– Vi har mange dyktige ansatte, stipendiater og studenter fra Iran. De gjør en veldig stor innsats i vårt akademiske fellesskap og må ikke mistenkeliggjøres som gruppe, sier Foss i en pressemelding.

Dersom PSTs etterforskning konkluderer med at de to har gjort seg skyldige i kriminelle handlinger, vil NTNU vurdere å gå til oppsigelse av dem, skriver Universitetsavisa.