Tror ikke Stortinget lar seg rikke
LUKK

Tror ikke Stortinget lar seg rikke

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 29. januar 2015 kl. 12:40

- Det er et paradoks at fast ansatte streiker mot at flere skal få en mulighet til å prøve seg i arbeidslivet, sier Henrik Asheim (H).

tror-ikke-stortinget-lar-seg-rikke


– De som ikke har en jobb å gå til, er kanskje ikke de som er her i dag, påpekte Henrik Asheim om de streikende.

Fakta
<

– Det er som ventet mye folk, faner og flagg. Det er et imponerende oppmøte, det kan vi ikke ta i fra dem, konstaterte en munter Henrik Asheim fra vinduskarmen i stortingssalen.

Stortingsrepresentanten fra Høyre, og medlem i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, var tilsynelatende i godt humør. Det til tross for den massive protesten utenfor mot regjeringens politikk.

– Streikerne har fast jobb

Ifølge hovedorganisasjonen Unio stilte mellom 15 000 og 20 000 mennesker opp i markeringen i Oslo. Rundt 130 andre markeringer fant sted landet rundt i den politiske streiken som varte i to timer onsdag ettermiddag.

Samtidig inne på Stortinget sto representanter og ansatte og kikket ut på folkehavet.

– Grunnen til at vi foreslår disse endringene er jo nettopp for at flere skal få komme seg inn i arbeidslivet. Det alle her ute har til felles er at de er innenfor arbeidslivet og har en jobb å streike fra. Samtidig er det flere hundretusen som ikke kan det. Regjeringen vil at flere skal få muligheten til å bli en del denne gjengen, kommenterte Asheim overfor Forskerforum.

– Stortinget bør merke seg protesten

Han mente det var paradoksalt at folk med fast jobb stilte i streiken.

– Jeg syns det er et paradoks at fast ansatte streiker mot at flere skal få en mulighet til å prøve seg i arbeidslivet, sa han.

Arbeidsminister Robert Eriksson var selv blant talerne på podiet på Eidsvolls plass. Han slo på den retoriske stortromma da han uttalte at han «har en drøm» om at de som står utenfor arbeidslivet skal få prøve seg. Ikke mange av tilhørerne lot seg sjarmere av henvisningen til Martin Luther King Jr.s legendariske tale.

Om ikke de streikendes pipekonsert ga tydelig nok beskjed, mener leder av hovedorganisasjonen Unio Anders Folkestad regjeringen og Stortinget bør merke seg oppslutningen.

– Det overveldende fremmøtet viser at folk opplever hverdagen annerledes enn Eriksson og regjeringen. Dette er kort og godt en avvisning av forslaget, og stortingspolitikerne bør merke seg denne protesten, sa Folkestad i en uttalelse etter streiken.

Velgerne bestemmer

Om Stortinget lar seg rikke er høyst usikkert. Henrik Asheim innrømmet at store folkemasser kan påvirke Stortinget, men neppe i denne saken:

– Alle demonstrasjoner og oppmøter på denne måten har en effekt, men det flytter ikke Stortinget hver gang. Velgerne har satt sammen et Storting som ønsker disse endringene. Hvis det var sånn at det alltid var de som klarte å samle det største fakkeltoget som hver gang fikk viljen sin, ville ikke det vært så bra. De som ikke har en jobb å gå til, er kanskje ikke de som er her i dag.