Trump mot akademia: Miljøforskere mister jobbene sine og Columbia University føyer seg. Nyheter fra 17. til 23. mars
LUKK

Trump mot akademia: Miljøforskere mister jobbene sine og Columbia University føyer seg. Nyheter fra 17. til 23. mars

Av Asle Olav Rønning

Publisert 21. mars 2025 kl. 19:02

Forskerforum følger nyhetene fra internasjonale medier om forskning og høyere utdanning i USA under president Donald Trump.

Utenlandske forskere får inngående spørsmål

Forskere i land som Canada, Australia og Nederland som samarbeider med amerikanske forskningsmiljøer får inngående spørsmål om egen forskning, ifølge Science. Den nederlandske nettavisa DUB melder at nederlandske forskere har blitt om å fylle ut skjema med spørsmål om blant annet samarbeid med kommunistiske eller sosialistiske partier, om forskningen dreier seg om rettigheter knyttet til miljø eller klima, og forholdet til såkalt kjønnsideologi. Ifølge avisa oppfordrer sammenslutningen av nederlandske universiteter (UNL) forskere til å ikke besvare spørsmålene. «Noen av spørsmålene gir deg virkelig gåsehud,» sier en av forskerne til en nederlandsk universitetsavis. Styreleder Caspar van Berg i UNL sier saken viser hvordan klimaet for fri forskning i USA svekkes. (publisert av Forskerforum 21.03.2025)

Trump-ordre om Utdanningsdepartementet

President Donald D. Trump kommer i dag til å sende en presidentordre om å legge ned Utdanningsdepartementet, ifølge USA Today. Å legge ned departementet har vært et ønske fra presidenten lenge. I USA er utdanning i hovedsak et ansvar for delstatene, og en nedleggelse vil bety at alt ansvar overføres dit. Innen høyere utdanning har departementet blant annet hatt ansvar for tidligere president Joe Bidens initativ med sletting av studiegjeld. Nedleggelsen av departementet vil kreve godkjenning av Kongressen. (publisert av Forskerforum 20.03.2025)

Columbia University vil føye seg for presidenten

Columbia University i New York er i ferd med å føye seg etter kravene fra president Trump om store endringer i etterkant av propalestinske demonstrasjoner i fjor. Det hvite hus har truet med å trekke tilbake føderal finansiering på 400 millioner dollar (3,8 milliarder kroner). Wall Street Journal melder at universitetet har fredag som deadline for en avtale etter at Det hvite hus sendte en liste med ni krav. Blant de vanskeligste kamelene å svelge er at president Trump har forlangt at enhetene for Midtøsten-studier, Sør-Asia-studier og afrikanske studier skal underlegges en form for akademisk formynderskap i fem år framover. Det vil bety at disse blir underlagt kontroll fra andre fakulteter. (publisert av Forskerforum 20.03.2025)

Fryser milliardbetalinger til universitet

Trump-administrasjonen stanser utbetalinger på 175 millioner dollar (1,7 milliarder kroner) til prestisjeuniversitetet University of Pennsylvania. Dette er en reaksjon på at universitetet lar transkjønnede idrettsfolk delta i universitetsidrett, melder the Guardian. En kilde ved Det hvite hus skal ha sagt at reaksjonen bare er «en forsmak» på det som kan komme, og at universitetet risikerer å miste all føderal finansiering som resultat av en pågående granskning. Presidenten har denne uka utstedt en presidentordre som rammer transpersoner i idrett. (publisert av Forskerforum 19.03.2025)

Mer enn 1000 forskere kan miste jobbene sine i miljødirektoratet EPA. Foto: Charlie Riedel / AP Photo / NTB

Mer enn 1000 miljøforskere kan miste jobbene sine

Forskningsaktiviteten i USAs miljødirektorat Environmental Protection Agency (EPA) kan bli lagt ned, melder New York Times. Det betyr at mer enn 1000 forskere innen biologi, toksikologi og kjemi kan miste jobbene sine. President Donald Trump prøvde allerede i sin første presidentperiode å svekke EPA betydelig. Miljødirektoratet ble opprettet av president Richard Nixon i 1970. Se også Forskerforums artikkel om de foreslåtte kuttene. (publisert av Forskerforum 19.03.2025)

Nye retningslinjer for KI under Trump

En føderal instans har laget nye retningslinjer for forskere i USA som utvikler kunstig intelligens (KI) og samarbeider med US Artificial Intelligence Safety Institute (USAISI) om utvikling av KI, melder Wired. Sikkerhet, ansvarlighet og rettferdighet knyttet til KI er begreper som var nevnt i de tidligere retningslinjene, men som ikke lenger er med. Ønske om å motvirke diskriminering basert på kjønn, etnisitet eller alder er fjernet. I stedet er det tatt med en oppfordring om å redusere «ideologisk skjevhet» i KI. USAISI er opprettet på initiativ fra National Institute of Standards and Technology og skal bidra til trygg og sikker utvikling av KI. (publisert av Forskerforum 18.03.2025)

Veggmaleri av Anthony Fauci fjernet hos NIH

Et veggmaleri av Anthony Fauci er fjernet fra hovedkontoret til National Institutes of Health (NIH), melder Washington Post. NIH er verdens største kilde for finansiering av helseforskning, og opplever trussel om store kutt fra Trump-administrasjonen. Fauci er helseforsker og helsebyråkrat var blant annet rådgiver for president Donald Trump i Trumps første presidentperiode. Fauci har i ettertid vært utsatt for sterk kritikk for vitenskapelig baserte råd under covid-19-pandemien, ikke minst fra Trump og Elon Musk. Klimaet har vært så ampert at tidligere president Joe Biden fant grunn til å benåde Fauci for all framtidig rettsforfølgelse. Der maleriet var, er det nå bare en tom vegg, melder avisa. Maleriet hadde også et sitat som skulle inspirere: «Science is telling us that we can do phenomenal things if we put our minds to it.» Sitatet er fjernet sammen med veggmaleriet. (publisert av Forskerforum 18.03.2025)

Mauna Loa Observatory i Hawaii leverte data som har vært svært viktig for klimaforskningen. (Foto: Petr Klabal / Shutterstock)

Uviss framtid for berømt klimaobservatorium

Observatoriet Mauna Loa i Hawaii har målt CO2 i atmosfæren siden 1958. Nå er er framtida uviss, etter at kontorer som brukes til å administrere observatoriet er på en liste over statlige eiendommer som ikke lenger skal brukes, ifølge New York Times. Det er det føderale direktoratet National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) som står for leieforholdet. NOAA er blinket ut for store kutt av Trump-administrasjonen. Tallseriene fra observatoriet, som ligger nær toppen av vulkanen med samme navn, har vært viktige for utvikling av kunnskap om klimagasser i atmosfæren. På lista over eiendommer som det kanskje ikke lenger er bruk for å leie er også den som huser National Center for Environmental Information i delstaten North Carolina, som administrerer digitale og fysiske arkiver med mer enn et århundre med klimadata, ifølge avisa. (publisert av Forskerforum 18.03.2025)

2000 ansatte i kvinnehelse mister jobben

Johns Hopkins University i Baltimore kutter mer enn 2000 jobber som et resultat av kutt i USAs globale bistand, ifølge Wall Street Journal. Universitetet er internasjonalt ledende innen helseforskning. Kuttene kommer ikke ved selve universitetet, men ved Johns Hopkins Program for International Education in Gynecology and Obstetrics (JHPIEGO), som arbeider med kvinnehelse globalt. De fleste jobbkuttene kommer utenfor USA. JHPIEGO er en non-profit organisasjon som er tilknyttet universitetet. Årsaken til kuttene er bortfall av kontrakter på 800 millioner dollar (8,6 milliarder kroner) fra bistandsdirektoratet USAID. Se også egen artikkel. (publisert av Forskerforum 17.03.2025)

Frykter Sør-Afrika-samarbeid kuttes som straff

Helseforskere i USA som samarbeider med Sør-Afrika frykter at National Institutes of Health (NIH) planlegger å kutte finansiering med kort varsel, melder Science. Forholdet mellom Trump-administrasjonen og Sør-Afrika har blitt svært dårlig, og NIH har bedt forskere lage lister over alle forskningsprosjekter knyttet til Sør-Afrika som får støtte. Peter Hunt, en HIV/AIDS-forsker ved University of California San Fransisco, sier at en eventuell avgjørelse om å kutte finansiering vil være dypt uetisk. «Smittsomme sykdommer har ingen landegrenser,» sier han. (publisert av Forskerforum 17.03.2025)

Studenter ved Columbia University demonstrerer mot pågripelsen av Mahmoud Khalil. Foto: Dana Edwards / Reuters / NTB

«Ingen kan beskytte dere»

Studenter på journalistutdanningen ved Columbia University i New York har fått klare advarsler etter at Columbia-student og Palestina-aktivist Mahmoud Khalil ble pågrepet av amerikanske immigrasjonsmyndigheter sist helg, rapporterer New York Times. På et møte med studieadministrasjonen ble de av studentene som ikke er amerikanske statsborgere anbefalt å ikke publisere noe om Gaza, Ukraina eller uroen rundt pågripelsen av Khalil. Med kort tid igjen til slutteksamen, ble de også oppfordret til å passe at profilene deres på sosiale medier ikke er «full av» kommentarer om situasjonen i Midtøsten. Dekan Jelani Cobb sa klart i fra om at dette er «farlige tider» og at universitet ikke er i stand til å forsvare utenlandske studenter mot reaksjon fra føderale myndigheter. «Ingen kan beskytte dere,» sa Cobb, ifølge avisa. (publisert av Forskerforum 17.03.2025)

Vaksineskeptiker skal ikke lede helseforskning

Trump-administrasjonen trakk torsdag på en times varsel sin foretrukne kandidat som ny sjef for US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), etter at det ble klart at det var skepsis til kandidaten blant republikanerne i Senatet, melder Science. David Weldon, som var plukket ut av president Donald Trump til stillingen, er karakterisert som en vaksineskeptiker. CDC, som tilsvarer Folkehelseinstituttet i Norge og har om lag 15 000 ansatte, spilte en svært viktig rolle i USA og internasjonalt under covid-19-pandemien. (publisert av Forskerforum 17.03.2025)

50 universiteter under gransking

Mer enn 50 universiteter i USA er under gransking av Utdanningsdepartementet for påstått diskriminering på rasemessig grunnlag, ifølge nyhetsbyrået AP. Bakgrunnen er Trump-administrasjonens ønske om å kvitte seg med DEI-programmer (DEI står for diversity, equity and inclusion). Anklagene knytter seg til en frivillig organisasjon, PhD Project, som hjelper kandidater fra underrepresenterte deler av befolkningen med å ta universitetsutdanning innen økonomi og ledelse. Både private og offentlige universiteter granskes, og blant dem kjente universiteter som Yale, Cornell og Massachusetts Institute of Technology. (publisert av Forskerforum 17.03.2025)

  • Les også: