Ingvild Kjerkol går av som helseminister
LUKK

Ingvild Kjerkol går av som helseminister

Av NTB og Lina Christensen

Publisert 12. april 2024 kl. 10:16

Ingvild Kjerkol har ikke tilliten hun må ha for å kunne fortsette om helseminister, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre. Kjerkol gikk fredag av som statsråd.

– Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister, sa Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen der avgangen ble kunngjort.

Den kommer dagen etter at han fikk beskjed om at Nemnda for studentsaker ved Nord universitet har konkludert med at det finnes plagierte passasjer i Kjerkols masteroppgave i helseledelse. Nemnda mener hun jukset med viten og vilje. Kjerkol sa på pressekonferansen at hun så langt ikke har vurdert å anke avgjørelsen til Felles klagenemnd.

Fakta
Fakta om Kjerkol-saken

* 20. januar i år omtalte NRK og VG flere tekstlikheter mellom masteroppgaven skrevet av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og en medstudent i 2021 og tidligere oppgaver.

* Saken kom fram etter at Sandra Borch (Sp) trakk seg som statsråd for forskning og høyere utdanning etter flere tilfeller av plagiat i hennes masteroppgave.

* Selv uttalte helseminister Kjerkol at hun ikke hadde kopiert, men at en redigeringsfeil gjorde at noen formuleringer ble stående igjen.

* Kjerkol-saken behandles på lik linje som alle andre studentsaker, og saksbehandlingen var unntatt offentlighet.

* Klagenemnda konkluderte den 11. april med at Kjerkols masteroppgave blir underkjent på grunn av fusk.

* 12. april holdt statsminister Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol en pressekonferanse der det ble klart at Kjerkol går av som statsråd.

Bestrider nemndas konklusjon

Kjerkol fastholdt at tekstlikhetene i oppgaven ikke skyldtes forsettlig juks, men sier hun «må forholde» seg til nemndas oppfatning.

– Min medstudent og jeg har levert en oppgave etter beste evne. Vi har ikke hatt til hensikt gå plagiere andres oppgaver. Men nemnda har behandlet oss akkurat som andre studenter, sånn som de skal gjøre. Og selv om det er vondt å ikke bli trodd, må vi forholde oss til at nemnda er av en annen oppfatning, sa Kjerkol.

Statsministeren la til at helse- og omsorgsministeren har ansvar for mye forskningspolitikk. I tillegg sa Støre at han var lei seg, og at Kjerkol er en av de beste politikerne Arbeiderpartiet har i hans øyne.

– Vi har satt stor pris på Ingvild i regjering, både som minister og fordi hun er en sterk politiker, sa Støre.

Norsk studentorganisasjon peker på at studenter blir utestengt for langt mindre tekstlikhet enn det som er funnet i Kjerkols oppgave.

– Statsråder og studenter må behandles likt. I denne saken er Kjerkol både student og statsråd, og da må hun ta konsekvensene deretter, sier organisasjonsleder Oline Sæther til NTB.

Omfattende fusk

Ifølge TV 2 har nemnda kommet fram til at Kjerkol og medstudenten har plagiert forsettlig og at likhetene er omfattende.

«Fusk i form av plagiat i et omgang som her, kan ikke ha oppstått uten forfatterens kunnskap til handlingen totalt sett. Selv om nemnda kan være enige i at det i enkelte tilfeller kan være mulig å miste oversikt over kildene, kan ikke dette gjøres gjeldende over såpass mange treff som nemnda har vist til. Nemnda for studentsaker har dermed kommet til at Kjerkol har fusket forsettlig», skriver nemnda i vedtaket, som TV 2 har sitert.

Som øverste sjef for de regionale helseforetakene har Kjerkol til sammen 3350 forskningsårsverk og forvalter 4,7 milliarder i forskningsmidler årlig, ifølge Filter nyheter. Flere forskere og studenter har de siste dagene advart mot manglende tillit til Kjerkol etter nemndas avgjørelse.

Les også: