Tysk-iransk NTNU-professor frikjent i lagmannsretten
LUKK

Tysk-iransk NTNU-professor frikjent i lagmannsretten

Av Asle Olav Rønning og NTB

Publisert 8. desember 2023 kl. 12:57

Mannen er frifunnet for overtredelse av regelverket om eksportkontroll og regelverket om sanksjoner mot Iran.

Borgarting lagmannsrett har også frifunnet professoren for tiltalepunktet om medvirkning til datainnbrudd.

− Dette er en full frifinnelse på alle punkter. Vi mener at denne saken har vært på villspor i fire år. Professoren har ikke gjort noe galt, sier advokat Brynjulf Risnes til Forskerforum.

Annonse

Risnes har representert professoren i lagmannsretten. Han mener regelverket om eksportkontroll og sanksjonsregelverket som gjelder i denne saken, er uklart. Dette er et regelverk som forvaltes av Utenriksdepartementet (UD).

− Når UD har lest denne dommen, bør de forstå at regelverket må revideres. Det ulykksalige er at man prøver å straffe noen for et regelverk som ingen forstår, sier Risnes.

Risnes varsler erstatningssøksmål på vegne av sin klient. Det er ikke kjent om påtalemyndigheten vil anke hele eller deler av avgjørelsen til Høyesterett. Til NRK sier statsadvokat Fredrik G. Ranke at han trenger tid til å lese dommen før han gir en kommentar.

Professoren, som har iransk og tysk statsborgerskap, inviterte fire iranske gjesteforskere til opphold ved NTNU, uten at det forelå lisens eller tillatelse fra Utenriksdepartementet. Gjesteforskerne fikk tilgang til instituttets laboratorier, herunder et elektronmikroskop. Dette elektronmikroskopet kunne, ifølge tiltalen, tjene til å utvikle Irans militære evne.

Mannen sluttet ved NTNU i 2020.

Professoren ble dømt til åtte måneders fengsel da saken var oppe for tingretten i november 2022.

  • Les mer: