– Uaktuelt og veldig uheldig om politikere skal dømme over faglige vurderinger i Forskningsrådet
LUKK
Annonse
Annonse

Statsråden svarer:

– Uaktuelt og veldig uheldig om politikere skal dømme over faglige vurderinger i Forskningsrådet

Av Julia Loge

Publisert 12. januar 2023 kl. 15:59

Ola Borten Moe tror at alle er enige i at vurderinger av den faglige kvaliteten i forskningsprosjekter ikke er politikk.

Et forskningsprosjekt om hvitpigmentet titanoksid har skapt politisk blest lenge før forskningen er i gang.

Det ble omtalt i Nettavisen under tittelen «Får 12 millioner skattekroner til å forske på hvordan Norge gjør verden «hvitere»: – Det aller tåpeligste jeg har sett noen gang».

Prosjektet, som ligger under Universitetet i Bergen (UiB) fått bevilget 12 millioner kroner fra Forskningsrådet.

– Flere millioner av skattebetalernes penger

Nå har stortingsrepresentant Himanshu Gulati fra Fremskrittspartiet (FrP) løftet spørsmålet til politisk nivå med et skriftlig spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

«Tenker statsråden at det er en fornuftig anvendelse av forskningsressurser å bruke flere millioner av skattebetalernes penger på et forskningsprosjekt om hvordan Norge har gjort verden hvitere, herunder hvordan blant annet norsk hvitmaling kan være forbundet med rasistiske holdninger, ikke minst i lys av statsrådens eget fokus det siste året på begrenset økonomisk handlingsrom innenfor bevilgninger til forskning?» spør Gulati.

– Bra med politisk debatt om forskning

Ola Borten Moe svarer at den faglige kvaliteten på enkeltprosjekter ikke er politikk.

«Forskningsprosjektet Gulati spør om er ett av prosjektene som har vunnet fram i den skarpe konkurransen om midler i Norges forskningsråd. Søknadsbehandlingen innebar at prosjektet ble vurdert av flere uavhengige internasjonale faglig eksperter, og meg bekjent fikk søknaden topp score på vitenskapelig kvalitet.

Som forsknings- og høyere utdanningsminister har jeg et ansvar for de overordnede økonomiske rammene til forskning og for at vi har et system som både bidrar til høy kvalitet på forskningen og fornuftig ressursutnyttelse.

At jeg eller andre politikerne skal sette oss til doms over de uavhengige faglige vurderingene som er gjort i denne grundige og godt organiserte seleksjonsprosessen er uaktuelt og prinsipielt veldig uheldig. Det er bra med politisk debatt om forskning, men jeg tror at alle er enige i at vurderinger av den faglige kvaliteten på enkeltprosjekter ikke er politikk.»

  • Les mer om hva de driver med ved UiB:
Frp