UiT-rektor med ultimatum: Hvis det ikke kommer penger til Fellesløftet, vil de ikke være med lenger
Annonse
Annonse

UiT-rektor med ultimatum: Hvis det ikke kommer penger til Fellesløftet, vil de ikke være med lenger

Av Jørgen Svarstad

Publisert 16. november 2021

Forskningsrådet utlyste penger de ikke hadde. Men hvis det ikke kommer noen ekstra bevilgning fra Stortinget, vil ikke UiT-rektor Dag Rune Olsen være med på spleiselaget lenger.

Det skriver Khrono.

Forskningsrådet hadde lyst ut pengene, vurdert søknadene og gitt karakter. 39 prosjekter var plukket ut til å få inntil 25 millioner kroner hver.

Annonse

Men verken den avtroppende Solberg-regjeringen eller den nye Støre-regjeringen fant penger til Fellesløftet i statsbudsjettet. Da fortalte Forskningsrådet forskerne at det sannsynligvis ikke ble noen penger likevel.

Saken har vakt sterke reaksjoner. Til Khrono sier rektor ved Universitetet i Tromsø Dag Rune Olsen at de ikke vil være med videre på Fellesløftet til neste år hvis Stortinget ikke pengene det koster.

Institusjonene og Forskningsrådet skal nemlig dekke hver sin halvpart av det prosjektene koster.

– Da blir det ikke noe Fellesløft. Da vil vi heller disponere våre midler fritt, slik vi synes best, sie Olsen.

Statsråd Ola Borten Moe har sagt at han vil instruere Forskningsrådet til å finne penger til Fellesløftet innenfor egne budsjetter. De må finne dekning for en halv milliard kroner.

Administrerende direktør Marit Sundli Tveit har uttalt at det kan være de må ta pengene fra de såkalte Fripro-midlene (banebrytende forskning), der det allerede er lav innvilgelsesprosent.

– Med den svake satsingen på grunnleggende forskning i statsbudsjettet som ble lagt frem nå, ligger det i utgangspunktet an til en innvilgelse ned mot 5 prosent på enkelte fagområder, sier hun i en pressemelding.

Til Khrono kommenterer rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen:

– Det bør ikke hentes penger til dette fra Fripro-midlene. Fri grunnforskning er såpass kritisk finansiert i utgangspunktet at å ta enda mer derfra vil være veldig synd.

– Er det sannsynlig at UiB vil ønske å fortsette å være en del av Fellesløft-ordningen de kommende årene hvis det tas penger fra andre Forskningsråds-poster?

— Så langt har vi ikke kommet ennå, men den diskusjonen må vi ta. Hvis det går på bekostning av Fripro vil svaret være nei, sier hun til avisen.

Les også: