Publisert 23. januar 2023
Økte kostnader, reduserte inntekter og generell økonomisk usikkerhet har ført til oppsigelser ved flere danske museer den siste tiden.
Det viser en gjennomgang av oppsigelsessaker som har blitt rapportert inn til den danske fagforeningen DM, skriver fagbladet Akademikerbladet. DM organiserer 68.000 akademikere.
Minst åtte museer har på få måneder nedbemannet, ifølge fagbladet. På Naturhistorisk museum i Århus har for eksempel fire ansatte blitt sagt opp, mens de lar være å besette to andre stillinger. Årsaken er høye strømpriser og reduserte inngangsinntekter. Ved Københavns museum, et museum for Københavns historie, har fem faste arkeologer fått varsel om oppsigelse på grunn av færre utgravinger.
Også ved Museum Silkeborg, som blant annet stiller ut den over 2000 år gamle levningen Tollundmanden, har fem arkeologer med fast stilling fått varsel om oppsigelse. Noen av dem har 12-13 års ansiennitet.
– Det viser hvor usedvanlig situasjonen er, sier museumsdirektør Ole Nielsen til fagbladet.
Ifølge Danske museer (ODM), en interesseorganisasjon for 170 danske museer, ser det ut som om utviklingen fortsetter i 2023. Ifølge en undersøkelse, som ODM offentliggjorde i forrige uke, forventer museene følgende tiltak:
Museene viser til at det ikke er like enkelt for alle å senke temperaturen i samlinger og utstillingsarealer. Da kan de risikere fuktskader på kunstverk og gjenstander.
I Norge kvalifiserer en del museer til strømstøtte. Men i Danmark må museene klare seg selv, mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt fra sentrumspartiet Moderaterne. Da avisen Berlingske ville vite hva kulturministeren mener om at opp mot 20 prosent av landets museer forventer nedbemanning i 2023, svarte han dette:
– Alle institusjonene ledes av dyktige folk som har ansvaret for å lede institusjonene gjennom krisen. Jeg merket meg også at flere av museene har gode tall, selv om noen av dem sliter. Heldigvis har strømprisene allerede falt noe nå, siden de toppet seg i august.