Av NTB-Toralf Larsen Vallestad
Publisert 11. januar 2023 kl. 16:44
Byggingen av det nye vikingtidsmuseet på Bygdøy, som skal stå ferdig i 2026, starter den første uken i februar. Det fører til at utstillingen i Vikingskipshuset ikke er til å kjenne igjen.
– Alle de nærmere 400 gjenstandene i utstillingen, bortsett fra seks, er allerede blitt flyttet til museets magasin på Økern, sier konservator David Hauer ved Vikingskipshuset til NTB.
Han er ansvarlig for at ingen av museets artefakter tar skade så lenge bygge- og flyttingsarbeidet pågår.
Osebergskipet, Tuneskipet og Gokstadskipet skal stå på samme sted store deler av byggeprosessen. Hauer har jobbet i flere år med å finne ut hvordan disse skal konserveres uten å ta skade mens det durer utenfor museumsveggene.
Løsningen har vært å gi skipene en ny ytre fasade. Tuneskipet har allerede blitt helt pakket inn i stålriggen som skal sikre det mot vibreringer i gulvet, forårsaket av byggearbeidet som snart går i gang utenfor. Den veier 40 tonn og er produsert av Stavanger-selskapet Imenco Smart Solutions, som til vanlig produserer utstyr til plattformer i Nordsjøen.
– Vi jobber nå med å løfte skipene inn i riggene for å isolere dem fra vibrasjoner. Der skal de stå på luftfjærer på samme sted i anslagsvis to år til råbygget på det nye museet er ferdig, sier Hauer.
Riggene er så tunge at museumsgulvet i utgangspunktet ikke klarer å holde dem. Derfor har man boret gjennom gulvet slik at de kan støtte seg på fundamentet museet er bygget på.
For å få fraktet skipene til de nye utstillingsstedene i det nye museet, jobbes det nå med å legge hjulkasser for en skinnebane.
Vikingskipene skal fraktes omtrent 200 meter før de jekkes ned i en heis hvor de blir plassert der de skal stilles ut.
De skjøreste gjenstandene som befinner seg i museet, er tre vikingsleder som hører til Osebergfunnet.
– De har blitt flyttet internt i Vikingskipshuset med en skinnegående flytterigg på tre tonn, til et spesialbygget sikringsrom i vestibylen, sier Hauer.
Aldri før har noen forsøkt å sikre og flytte vikingskip og skjøre arkeologiske gjenstander på denne måten. Det er dermed ikke mulig å lene seg på tidligere erfaringer.
– I vanlige byggeprosjekter er alt protokollmessig oppsatt, men her har vi måttet utvikle alt selv, sier Hauer.
Det seks år lange prosjekteringsarbeidet settes på prøve tidlig i februar, og Hauer mener de har kommet fram til en god løsning. Utbyggerne må være særlig hensynsfulle under byggingen.
– Vi overvåker alt som skjer under byggeprosessen. Det har blitt satt opp grenseverdier på blant annet klima, deformasjoner og vibrasjoner. Dersom noe går over grenseverdien, får vi varsel og kan da stoppe byggeprosessen, sier Hauer.