Regjeringen åpen for å bruke mer penger på Vikingtidsmuseet
LUKK

Regjeringen åpen for å bruke mer penger på Vikingtidsmuseet

Av NTB

Publisert 4. november 2022 kl. 13:11

Kunnskapsdepartementet har kvalitetssikret prosjektkostnadene for nytt vikingtidsmuseum. Nye beregninger gjør at regjeringen åpner for å bruke mer penger.

Tidligere i år kom det fram at arbeidet med nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy ikke kan gjennomføres innenfor de økonomiske rammene Stortinget har satt. Dermed ble prosjektet nedskalert.

Prosjektet er justert for å holde kostnadene under kontroll og for å komme i gang med arbeidet som kreves for flytting av samlingene til nytt bygg.

Kunnskapsdepartementet har nå hentet inn en ny vurdering av konsulentfirmaet Atkins for å skaffe best mulig kunnskapsgrunnlag etter beslutning om nedskalering, skriver regjeringen i en pressemelding.

Atkins anbefaler å ta større hensyn til at prosjektet innebærer nybrottsarbeid når det gjelder flytting og sikring av museumsgjenstander.

– I arbeidet med nytt museum har sikring av kulturskattene fra vikingtiden aller høyeste prioritet. Prosjektet skal gjennomføres, men det er helt avgjørende at vi har god kontroll på kostnadene. Når vi skal flytte og sikre nærmere tusen år gamle og svært skjøre gjenstander, må vi være forberedt på at noe uforutsett kan skje. Nå har vi fått råd om å legge inn et større usikkerhetsrom i rammen for prosjektet, og det vil vi vurdere nøye, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Vikingtidsmuseet åpner dørene i 2026 og blir ifølge museet verdens viktigste formidler av vikingtiden.

  • Les også: