Christine Meyer mener Finansdepartementet er skyld i kaos

Christine Meyer blir omringet av journalist utenfor Finansdepartementet. Bak henne står advokat Dag Steinfelt. Foto: Jørgen Svarstad
Møtet ble avlyst. – Jeg har ikke levert noen oppsigelse eller mottatt noen varsel om oppsigelse, sa SSB-sjefen til pressen.

– Jeg mener at det kaoset som nå er skapt i SSB er eieren sin skyld, sa Christine Meyer under et allmøtet i Statistisk sentralbyrå i dag, skriver NRK.

Ifølge statskanalen skal Meyer ha sagt at Finansdepartementet støttet den store omstillingen i byrået helt frem til for to uker siden.

– Men når vår eier på et kritisk tidspunkt i omstillingsprosessen velger å backe ut, og sår tvil om vi har støtte fra vår eier, så blir det kritisk for SSB, skal Meyer ha sagt.

Allmøtet i SSB kom til etter den dramatiske avlysningen av et møte mellom Meyer og finansminister Siv Jensen tidligere på dagen. SSB-sjef Christine Meyer tok med seg advokat Dag Steinfeld til det planlagte møtet med finansministeren fredag morgen. Kvelden før hadde flere medier meldt at Meyer var ferdig som SSB-sjef. Siv Jensen ønsket ikke å møte Meyer med advokat. Dermed ble det ikke noe møte.

Les også: – Meyer er ferdig som SSB-sjef

– Jeg har blitt invitert til et møte med Siv Jensen. Samtidig har det blitt hevdet i mediene at jeg i dag skulle trekke meg. Jeg har ikke levert noen oppsigelse og jeg har ikke mottatt noe varsel om oppsigelse. Så jeg følte i dag behov for å ha med meg en rådgiver i møtet. Det ønsket ikke finansministeren. Derfor ble det ikke noe møte, sa Meyer.

– Loven gjelder også for Siv Jensen

Hun opplyste at hun nå ventet på en pressemelding fra Finansdepartementet. Når den har kommet, så vil SSB invitere til pressekonferanse.

Med pressen på slep forsøkte Meyer og hennes følge å få tak i en taxi i Oslo sentrum.

Dag Steinfeld, som er partner i advokatfirmaet Wikborg Rein og ekspert i arbeidslivsrett, sa til journalistene at han mener det er Siv Jensen som har opptrådt kritikkverdig overfor Meyer i denne saken. Han sa at alle må følge reglene ved oppsigelser.

– Loven gjelder også for Siv Jensen. Hvis man vurderes som oppsagt, skal må få et skriftlig varsel. Hvis man blir invitert til et møte for å forsvare seg, har man rett til advokat. Hvis det var et slikt møte hun var invitert til i dag, hadde hun en rett til å ha med seg advokat, sa Steinfeld.

– Ikke et oppsigelsesmøte

Finansdepartementet skriver i en pressemelding at Meyer ønsket å ha med seg sin advokat inn i møtet med finansministeren. Videre står det:  «Det er ikke vanlig å ha med advokat i møte mellom finansministeren og etatsledere, og det ble derfor avholdt møte med Finansdepartementets embetsverk. Der ble det klart at Meyer ikke ønsket å møte finansministeren uten advokat. Følgelig ble det ikke avholdt noe møte mellom finansministeren og Meyer fredag morgen. Tilbakemeldingene finansministeren hadde planlagt å gi i møtet, vil bli meddelt Meyer skriftlig.

Finansministeren er først og fremst opptatt av å skape ro rundt situasjonen, ikke minst av hensyn til SSBs mange ansatte, og å sikre at SSB kan utføre sitt samfunnsoppdrag».

Ifølge VG skal møtet mellom finansministeren og Meyer ikke ha vært et oppsigelsesmøte.

«Det planlagte møtet mellom finansministeren og Christine Meyer, var en del av dialogen mellom etat og departement. Påstanden om at dette var et oppsigelsesmøte, er gal,» skriver Finansdepartementet i en epost til VG.

«Meyer står fritt til å ha med seg rådgivere fra SSB inn i et møte med finansministeren. Meyer ønsket derimot å ha med seg en ekstern advokat. Temaet for møtet gjorde at dette ikke var naturlig,» skriver departementet videre.

Les også:

Steinar Holden mener SSB er for opptatt av publisering