– Det er ikke bare kroken på døra for utdanningen på Nesna. Det er kroken på døra for Nesna kommune
LUKK
Annonse
Annonse

– Det er ikke bare kroken på døra for utdanningen på Nesna. Det er kroken på døra for Nesna kommune

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 26. juni 2019 kl. 16:11

Sterke reaksjoner på at Nord universitet vedtok å legge ned studiesteder.

– Det er dramatisk. Det er brutalt.

Det sier ordfører i Nesna kommune Hanne Davidsen (Ap) like etter at styret ved Nord universitet har vedtatt å legge ned campus Nesna og campus Sandnessjøen.

– Dette er en politisk sak, sier ordfører Hanne Davidsen, som setter sin lit til Stortinget. Foto: Hans Petter Sørensen.

– Vi vil prøve alle andre alternativer for å gjøre om på beslutningen, sier Davidsen. Hun er takknemlig for den politiske støtten Nesna så langt har mottatt fra opposisjonspartiene, men også Kristelig folkeparti. SV har allerede fremmet et forslag i Stortinget om å omgjøre vedtaket.

Fallitterklæring om lokalene blir stående tomme

Da styret behandlet saken onsdag 26. juni, vedtok det å legge ned både studiestedene på Nesna og Sandnessjøen. Forslaget fra SV, som skal behandles til høsten, lyder: «Stortinget ber regjeringen om å stoppe den foreslåtte endringen av studiestedsstruktur ved Nord universitet.»

Dersom det skulle mislykkes å få stanset nedleggelsen i Stortinget ønsker Davidsen å finne andre løsninger, for eksempel å se om noen andre universiteter kan tenke seg å overta lærerutdanningen på Nesna.

– Vi har en fullverdig campus med moderne lokaler. Det ville vært en fallitterklæring om de skulle bli stående tomme. Det er ikke fornuftig bruk av samfunnets midler.

– Styret mangler beslutningsgrunnlag

For de ansatte ved Nesna er beslutningen dramatisk. Lokal fagforeningsleder i Forskerforbundet Morten Mediå er ikke overrasket over beslutningen, men sier at den vil få konsekvenser ingen helt har oversikt over.

– Hva som kommer til å skje? Det vet vi ikke, for det har ikke blitt utredet. Det er ikke noe beslutningsgrunnlag for den beslutningen styret har kommet frem til. Det er ikke analysert hva samfunnskonsekvensene vil bli for Helgeland, for Nesna, eller for Nord universitet, sier Mediå.


– Styret har vedtatt noe de ikke vet konsekvensene av, med mindre de er synske, sier Morten Mediå. Foto: Hans Petter Sørensen

For de ansatte antar han at mange vil begynne å se seg om etter nye jobber, og at mye av fagkompetansen ved Nord universitet vil forsvinne.

– Problemet er at det er ikke bare å flytte fra Nesna til et annet sted, for vi har hus her som vi høyst sannsynlig ikke får solgt. Det er ikke bare kroken på døra for utdanningen på Nesna, det er kroken på døra for hele kommunen.

Vet ikke konsekvensene

Mediå er svært kritisk til at styret har vedtatt noe de ikke har fått høringssvar på. Han peker på at rektor Hansens utredning og forslag som ble sendt på høring har blitt endret og at det nye forslaget som styret tok stilling til, ikke har vært på høring. Han reagerer også på at den opprinnelige utredningen ikke tegner opp hva de ulike konsekvensene av forslaget kunne bli.

– Styret har vedtatt noe de ikke vet konsekvensene av, med mindre de er synske. Det vet ikke jeg om de er, men jeg har ikke fått inntrykk av det.

Både Mediå og Davidsen viser til at saken kan få en politisk omdreining til høsten. For Davidsen er saken klar:

– Dette er en sak som har store samfunnsmessige konsekvenser. Det er en politisk sak.

LES OGSÅ: