Disse vant kampen om studentene
LUKK

Disse vant kampen om studentene

Av Julia Loge

Publisert 24. april 2020 kl. 10:28

Fire studiesteder kan skryte av rundt 20 prosent flere søkere i år enn i fjor. Se hele listen her.

Flere har søkt seg til studier i 2020 enn på mange år og Samordna opptak betegner årets søkertall som rekordhøye. Det er gode nyheter for mange universiteter og høyskoler.

Se hele oversikten nederst i saken.

UiT har over 10 000 søkere

– Vi er svært fornøyd med årets søkertall. Kunnskap er nøkkelen til å skape vekst i verdensøkonomien når korona-pandemien er over, og vi er glade for at så mange ønsker å ta høyere utdanning ved UiT, sier Anne Husebekk, rektor ved UiT.

Med 25 prosent vekst i antall førstegangssøkere, ligger UiT – Norges arktiske universitet øverst på listen.

– Mye av denne økningen skyldes at det populære profesjonsstudiet i psykologi for første gang har opptak gjennom Samordna opptak, men selv uten dette studiet er det en markert økning av antallet søkere som har UiT som sitt førstevalg, sier rektor Anne Husebekk i en pressemelding.

Profesjonsstudiet i psykologi tar for første gang inn søkere via Samordna opptak og er veldig populært. 1130 søkere konkurrerer om 49 studieplasser, 23,1 søkere pr. plass. Paramedisin og luftfartsfag er studiene ved UiT som har flest søkere per studieplass.

For UiT, som for landet generelt, synker antallet søkere til lærerutdanningene. Det bekymrer Husebekk:

– Det er flere søkere enn vi har studieplasser, og vi håper at de som har søkt, takker ja til studieplassen de blir tilbudt. Vi vet at behovet for nye lærere er stort, og derfor er vi bekymret for at det ikke er flere som søker til lærerutdanningene, sier Husebekk.

NHH: Fire søkere til hver studieplass

2 112 søkere har i år NHH som førstevalg. De konkurrerer om 500 plasser.

– En formidabel vekst fra i fjor, sier rektor Øystein Thøgersen i en pressemelding.

Interessen for økonomisk-administrative fag er i år svært stor. Feltet har høyest prosentvis økning i antall førstevalgssøkere i 2020, sammenliknet med alle andre studieområder. Rektoren understreker samtidig at koronapandemien skaper en usikkerhet som påvirker den enkelte søkers ønsker og muligheter med hensyn til utdanningsløp. 

– Det er derfor ekstra spennende i år å se hvordan det endelige opptaket vil bli, sier Thøgersen.

Molde fortsetter veksten

Høgskolen i Molde har fått 19 prosent flere søkere i år enn i fjor. Det er femte året på rad med vekst, ifølge en pressemelding fra høyskolen.

– Vi har hatt en søkeroppgang i flere år nå og hadde kanskje ventet oss en justering. Det er mye usikkerhet rundt studiesituasjonen i Norge, og mange fryktet nok også en liten nedgang, derfor er dette ekstra gledelig, sier informasjonssjef Jens Petter Straumsheim.

Over 400 personer har søkt seg til studiene i vernepleie og det nettbaserte deltidsstudiet i IT har over 300 søkere. Straumsheim tror usikkerheten og arbeidsledigheten som følger koronakrisen gjør at flere søker seg til studier med sikre jobber og nettbaserte studier som kan følges hjemmefra.