Rekordhøy søking til høyere utdanning: – Flere ønsker å utdanne seg når tidene er dårlige
LUKK
Annonse
Annonse

Rekordhøy søking til høyere utdanning: – Flere ønsker å utdanne seg når tidene er dårlige

Av Lina Christensen

Publisert 24. april 2020 kl. 09:22

I år har over 150 000 personer søkt studieplass via Samordna opptak. Det er rundt 12 000 flere enn i 2019.

Aldri før har så mange søkt seg til universiteter og høgskoler. I år har over 150 000 personer søkt studieplass via Samordna opptak. Det er rundt 12 000 flere enn i 2019, en økning på 8,7 prosent. I tillegg har over 9400 søkt seg til fagskolene.

– Erfaringer fra tidligere kriser viser at flere ønsker å utdanne seg når tidene er dårlige. Koronakrisen er ingen unntak. I år er det rekordmange søkere til høyere utdanning. Det er gode nyheter fordi Norge trenger godt utdannede folk i alle sektorer i årene som kommer, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Kombinert med stabilt antall studieplasser vil økningen i søkertallene føre til større konkurranse om plassene.

– Mye av økningen kan nok knyttes til situasjonen med koronavirus, som skaper usikkerhet i arbeidsmarkedet og rundt mulighetene for å studere i utlandet eller ta et år på folkehøgskole, sier Roar Olsen, direktør Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning (Unit), i en pressemelding.

Økning i flere studier

Flere studieretninger opplever økt antall søkere. Ifølge Kunnskapsdepartementet har hver fjerde søker helsefag som førstevalg. Sykepleierutdanningen har en økning i førstevalgsøkere på 5,8 prosent etter nedgangen i fjor på -18,7 prosent.

– Helsevesenet står i frontlinjen i møte med den internasjonale pandemien. Det gleder meg å se at det viktige arbeidet alle ansatte i helse- og omsorgssektoren vår inspirerer så mange til å søke en helsefaglig utdanning. Vi trenger hver eneste en av dem, både nå og i tiårene som kommer, sier Asheim i pressemeldingen.

Ifølge Kunnskapsdepartementet er det imidlertid studieområdene historiefag, mediefag, samfunnsfag og økonomisk-administrative fag som øker mest, med en oppgang på over 20 prosent sammenlignet med 2019. Økningen er også markant for landbruksstudier, realfag og IKT.

Antallet førstevalgssøkere til de skole- og barnehagerettede lærerutdanningene faller derimot samlet sett med 6,9 prosent. Med alle søkere, er nedgangen på 1,3 prosent fra 2019: Fra 30 560 til 30 176 søkere.

Lærerutdanning går ned

Etter historisk høye søkertall i 2018 og 2019, går også søkertallene til grunnskolelærerutdanning, lektorutdanning og barnehagelærerutdanning i år ned.

– Jeg har ingen god forklaring på hvorfor søknadstallene går ned, men jeg skal ikke legge skjul på at det gjør meg urolig. Vi vet at vi har behov for flere kvalifiserte lærere i norske klasserom, så jeg håper søkertallene tar seg opp til neste år, sier Asheim i pressemeldingen.

– Det er likevel mye å glede seg over. For eksempel at søkingen til yrkesfaglærerutdanningen øker med over 17 prosent, og er med det på sitt høyeste nivå noen gang. Norge trenger dyktige fagarbeidere, og det er veldig bra at flere enn før vil vie yrkeslivet til å lære dem opp, sier Asheim.

Varsler nye tiltak i løpet av våren

Nina Sandberg, som er Arbeiderpartiets talsperson for forskning og høyere utdanning, er derimot bekymret for at mange av søkerne ikke får studieplass.

– Rekordsøkningen er gode nyheter, det er smart å ta utdanning i usikre tider og Norge trenger flere fagfolk og mer kompetanse for å gjenreise samfunnet etter koronkakrisen. Men dessverre får mange tusen av disse ikke studieplass, for selv om søkingen har økt jevnt de siste årene har ikke høyreregjeringen fulgt opp med nok nye studieplasser, skriver Sandberg i en e-post.

– I nedgangstider stiller dessverre unge svakt på arbeidsmarkedet, og i tillegg søker mange permitterte og arbeidsledige seg til studier. Regjeringen må klare å finne rom for å gi langt flere muligheten til å studere, og sørge for at de som står utenfor arbeidslivet kan bygge kompetanse for å komme i arbeid, skriver Sandberg.

Under dagens pressekonferanse varslet Asheim nye tiltak for å få folk i utdanning.

– Norge skal gjennom en langvarig omstilling, og vi skal ikke minst gjenreise oss etter koronapandemien. Som samfunn er det derfor viktig at flere kommer seg inn i arbeidslivet og da er utdanning avgjørende. Regjeringen vil derfor komme med kraftfulle tiltak. Vi er nødt til å komme tilbake til våren med detaljene rundt dette. Men det er utvilsomt slik at utdanning og kompetanse kommer til å være et av regjeringens viktigste virkemidler til å komme styrket ut av pandemien, sa Asheim på pressekonferansen.