Fikk sparken etter å tatt bilder av kvinnelige studenter. Nå saksøker han UiB for usaklig oppsigelse.
LUKK

Fikk sparken etter å tatt bilder av kvinnelige studenter. Nå saksøker han UiB for usaklig oppsigelse.

Av Lina Christensen

Publisert 4. januar 2021 kl. 12:57

Førsteamanuensisen som fikk sparken på grunn av bilder han tok av kvinnelige studenter, har stevnet Universitetet i Bergen for usaklig oppsigelse, skriver Khrono.

I juni 2020 ble en vitenskapelig ansatt ved ved Universitetet i Bergen (UiB) sagt opp. Rektor Dag Rune Olsen sa først at det dreide seg om en metoo-sak, men dette ble avvist av mannens advokat i Forskerforbundet.

Senere offentliggjorde UiB sakens dokumenter, som var delvis sensurert av personvernhensyn, der det viste seg at den utløsende årsaken for oppsigelsen er bilder mannen har tatt av kvinnelige studenter.

Bildene har imidlertid ikke blitt offentliggjort.

Mannens advokat, Mariann Helen Olsen i Forskerforbundet, har vært sterkt uenig i påstanden fra UiB og sagt at universitetet mangler saklig grunn for oppsigelse.

Saksøker UiB

Fredag ettermiddag bekrefter Olsen overfor Khrono at den UiB-ansatte har valgt å saksøke universitetet for usaklig oppsigelse. Hun har ikke ønsket å kommentere saken utover å bekrefte at en stevning ble levert i begynnelsen av desember.

Bakgrunnen for saken er at Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MN) i juni 2020 vedtok å si opp den vitenskapelige ansatte mannen.

Den utløsende årsaken til oppsigelsen var bilder mannen har tatt av to kvinnelige studenter. Advokatfirmaet Thommessen, som UiB har brukt i saken, karakteriserer det som «skjult fotografering og oppbevaring av nærbilder av studenters kroppsdeler som mage, rumpe og bryst».

Skriftlig advarsel

Mannen hadde forut for dette, i 2018, fått en skriftlig advarsel fordi han hadde en relasjon som var «problematisk» med disse to studentene.

Det oppsagte mannen klaget og universitetsstyret behandlet derfor saken i et lukket møte i september. Styret vedtok med syv mot tre stemmer at oppsigelsen mot mannen skulle opprettholdes.

– Han er selvsagt skuffet. Han vil nå vurdere om han skal gå videre med saken i en rettslig prosess, sa advokat Mariann Helen Olsen til Forskerforum den gangen.