Publisert 13. mars 2015 kl. 08:00
Hovedorganisasjonen Unio vokser, og det gjør også medlemsforbundet Forskerforbundet, viser tall for 2014. Totalt hadde Unio en vekst på 3 prosent til 332000 medlemmer ved utgangen av året. I samme periode økte Forskerforbundets medlemsantall med 2,2 prosent til over 19000. (Se hele oversikten over Unios medlemsforbund lenger ned i artikkelen.)
Rekordvekst i 2015
– Det at Unio vokser i antall medlemmer i en tid der organisasjonsgraden i Norge stagnerer, tyder på at våre medlemsforbund gjør en god rekrutteringsjobb, sier Unio-leder Anders Folkestad i en kommentar.
En rapport fra Forskningsstiftelsen Fafo viser at organisasjonsgraden har sunket fra 52 prosent i 2004 til 51,7 prosent i 2013, til tross for at antallet yrkesaktive medlemmer har vokst med nesten 140000 i samme periode.
Positive reaksjoner etter storstreik
I Forskerforbundet er generalsekretær Hilde Gunn Avløyp fornøyd med veksten i 2014, men forbundet melder også om rekordvekst i årets to første måneder i 2015. Veksten så langt i år har vært over snittet de siste ti årene.
– Det kan godt hende at rekrutteringsarbeidet har gitt utslag på lokallagsnivå, men det kan også hende at de store strukturprosessene og urolighetene i sektoren har ført flere inn i de organisertes rekker, sier Avløyp.
– Vi vet også at vi fikk positive reaksjoner på at vi tok stilling til regjeringens forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven.
– Er det en god regjering å ha når man ønsker å rekruttere medlemmer til en fagforening?
– Hadde vi sett store bevegelser, kunne jeg svart ja – men det gjør vi ikke, så jeg kan ikke bekrefte det.
Vil beholde posisjonen
Forskerforbundet er i dag den største fagforeningen innen forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling, men har den siste tiden intensivert rekrutteringsarbeidet. En nysatsing er å rekruttere studentmedlemmer.
– Målsettingen er å opprettholde vår posisjon som ledende innen kunnskapssektoren. Det betyr at vi må adressere alderssammensetningen i medlemsmassen. Vi har siktet oss inn på studentene og har hatt en økning der, samtidig som vi jobber med å beholde pensjonistene. Men det aller viktigste er de yrkesaktive, som utgjør stammen i forbundet, sier Avløyp.
I dag er Forskerforbundet et mellomstort forbund i Unio, men ett av de største innen det statlige tariffområdet i Unio, sammen med Politiets fellesforbund. I dag er Forskerforbundets leder Petter Aaslestad forhandlingsleder i Unio stat.
– Hvor viktig er det å opprettholde posisjonen i Unio stat?
– Det er veldig viktig. Forskerforbundet har medlemmer i alle virksomheter i staten og det er viktig for oss å ivareta den posisjonen som leder av Unio stat representerer. Det er en nøkkelposisjon for å fremme våre interesser. Samtidig er Forskerforbundet sånn innrettet at vi kan bidra til å fremme de andre forbundenes interesser på en god måte. Det er ingen motsetning i det.