Forskerforbundet: – Kan ikke være egne spilleregler når Øyvind Eikrem er involvert
Annonse

Forskerforbundet: – Kan ikke være egne spilleregler når Øyvind Eikrem er involvert

Av Jørgen Svarstad

Publisert 20. april 2021

Kort tid etter at Øyvind Eikrem ble orientert om saken, sendte NTNU ut en pressemelding der førsteamanuensisen ble anklaget for å ha brutt straffeloven.

Det var Filter Nyheter som i februar i fjor som skrev at førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved NTNU brukte hemmelig Facebook-konto til å hisse opp rasistiske nettdebatter.

Eikrem har hele tiden nektet for at han sto bak den aktuelle kontoen.

Annonse

Nå hevder en ekstern gjennomgang at det var Eikrem som sto bak den.

Et advokatfirma har gransket saken på oppdrag fra NTNU. De hevder også at Eikrems handlinger rammes av straffelovens forbud mot hatefulle ytringer.

I en pressemelding skriver NTNU at:

«Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig konkluderer i en rapport til NTNU med at førsteamanuensis Øyvind Eikrem hadde tilgang til og må holdes ansvarlig for en anonym Facebook-konto, der noe av innholdet rammes av den objektive gjerningsbeskrivelsen i straffeloven § 185 (Hatefulle ytringer).«

Satt på bussen da NTNU sendte pressemelding

Eikrem var mandag formiddag kalt inn til møte med ledere ved NTNU. Sammen med en tillitsvalgt fra Forskerforbundet fikk Eikrem overrakt den 41 sider lange rapporten.

Allerede da Eikrem satt på bussen hjem fra møtet, sendte NTNU-ledelsen ut pressemeldingen om saken.

Til Khrono sier Eikrem at han er sjokkert over dette.

– Jeg er sjokkert over at NTNU sender ut pressemelding om saken før jeg er tilbudt kontradiksjon. Det ser ut som om det kan være mer mat for Datatilsynet her, sa Eikrem til Khrono på mandag.

Tillitsvalgt Marte Villmo i Forskerforbundet var med Eikrem på møtet med NTNU. Hun reagerer sterkt på NTNUs håndtering.

– Vi trenger tid til å gå gjennom innholdet i rapporten. At NTNU sender ut pressemelding for å orientere om faktarapportens funn nærmest parallelt med at Eikrem blir gjort kjent med innholdet, er særdeles spesielt, skriver Forskerforbundets tillitsvalgte Marte Villmo i e-post til Khrono.

Vil ikke kommentere påstandene

Og videre:

 –  I utgangspunktet kommenterer vi ikke pågående personalsaker i media, men i dette tilfelle er det helt nødvendig å si noe om arbeidsgivers håndtering. Det kan ikke være slik at det er egne spilleregler som gjelder når det er Øyvind Eikrem som er involvert. Jeg forventer at ordinære prosedyrer for saksbehandling blir fulgt og at dekan sørger for en redelig prosess i tråd med reglene i arbeidslivet. Henvendelser jeg har sendt i forbindelse med saken har ikke en gang blitt besvart av arbeidsgiver.

Villmo vil ikke kommentere påstandene mot Eikrem i rapporten ennå.

– Vi vil bruke uken til å sette oss inn i innholdet, sier hun til Forskerforum.

Ifølge pressemeldingen bygger rapporten på samtaler med Eikrem og andre personer, dokumenter samt en gjennomgang av Eikrems e-postkonto.

Les også: